Socialistische Partij

Stelling Kant bevestigd: eigen bijdrage thuiszorg leidt tot te veel opzeggingen

25-08-2004 * De stelling van SP-Kamerlid Agnes Kant dat de hoge eigen bijdrage voor thuiszorg zou leiden tot veel opzeggingen, is vandaag door staatssecretaris Ross bevestigd. Alleen zegt Ross dat er geen enkel probleem is. "Dat 15.000 mensen thuiszorg hebben opgezegd en minimaal 1250 mensen het aantal uren thuiszorg verminderd hebben, moet leiden tot herziening van de eigen bijdrage in de thuiszorg," is daarentegen de stelling van Agnes Kant. "Het is onbegrijpelijk dat de staatssecretaris deze gegevens aandraagt als ondersteuning van het beleid."

Agnes Kant Er is nog steeds geen volledig onderzoek gedaan. Niet gekeken is naar andere gevolgen, zoals mensen die helemaal geen aanvraag meer doen, in financiële problemen komen of bezuinigen op andere basisbehoeften. In een eerste peiling bleek al dat 8500 mensen hadden opgezegd. "Dat noemde ik toen broddelwerk," aldus Kant. "Hier was helemaal verzuimd te kijken naar andere effecten, niet eens naar de vraag of mensen het aantal uren thuiszorg verminderden."

Bovendien kwamen de eerste opzeggingen al na de eerste berichten over de verhoging, zonder dat de mensen wisten hoe hoog de eigen bijdrage precies werd. De verwachting was dan ook dat zodra de beschikkingen in de bus zouden vallen, een tweede golf opzeggingen zou volgen.

Kant: "We hebben in de Kamer dan ook aangedrongen op een tweede peiling, waaruit nu inderdaad blijkt dat nog eens ongeveer 6500 mensen hebben opgezegd. Helaas is hierbij helemaal niet gekeken naar het inkomen van de afzeggers, en naar de alternatieven die mensen hebben, of juist het gebrek hieraan."

In de eerste peiling bleek een kwart van de mensen een laag inkomen te hebben en ruim een kwart geen alternatief. Dat zou juist in deze groep veel meer kunnen zijn. Kant zal in de Kamer aandringen op terugdraaien van de verhoging.