Gemeente Hoorn



Begoniatapijt op Roode Steen in Hoorn

Persbericht d.d.: 18 augustus 2004

Voor het vijfde jaar op rij, wordt de Roode Steen in het historisch hart van Hoorn opgesierd door een enorm tapijt, gemaakt van begoniabloemen. Op donderdag 26 augustus om 19.00 uur neemt burgemeester dr. G.O. van Veldhuizen het bloementapijt officieel in gebruik. Het is vanaf dat moment te bezichtigen t/m 29 augustus. Aanleg begoniatapijt 2002 Wat in 2000 begon als voorzichtig initiatief van een aantal begonia- kwekers uit de regio, is inmiddels uitgegroeid tot belangrijk toeristisch evenement in de Zuiderzeestad Hoorn. Het begoniatapijt, dat dit jaar als thema `Indonesia, gordel van Smaragd' draagt, is 500 m2 groot. Zowel het plukken van de 125.000 bloemen op het land, als het neerleggen ervan op de Roode Steen, wordt gedaan door een groep van circa 40 vrijwilligers.

Het leggen van het kleurrijke bloementapijt is een bezienswaardige gebeurtenis. Morgenochtend vroeg om zeven uur beginnen de eerste voorbereidingen. Tegelijkertijd start men op diverse begoniakwekerijen in Zwaagdijk en Wognum met het plukken van de benodigde bloemen. Rond
13.00 uur gaat het leggen van de bloemen op de Roode Steen van start. Dat gebeurt aan de hand van een tekening. `s Avonds om 19.00 uur vindt de officiële ingebruikname plaats door burgemeester dr. G.O. van Veldhuizen.

Het begoniatapijt is te bezichtigen tot en met zondag 29 augustus. Een speciale loopbrug biedt uitstekend zicht over het tapijt. De toegang is gratis.

Meer informatie: Stichting Promotie Begoniatapijt
---