Gemeente Dordrecht


Beiaardconcert op Dordtse klokken

Donderdagavond 26 augustus geeft de in Middelburg en Vlissingen werkzame beiaardier Henk G. van Putten een concert op de beiaard van de Grote Kerkstoren. Het concert begint om 20.00 uur en wordt voorafgegaan door het luiden van de klokken door vrijwilligers. Na afloop is er gelegenheid met de beiaardier kennis te maken in de torenhal en is er gratis koffie verkrijgbaar in 't Klockhuys, onder aan de toren.

Toelichting bij het programma:
Vivaldi behoort tot de belangrijkste vertegenwoordigers uit de klassieke periode van de Italiaanse vioolkunst. In het Concerto in f vormen de virtuoze hoekdelen een fraai contrast met het ontroerende middendeel. Bach schreef een belangrijk oeuvre voor luit. Naast vier suites neemt de vanavond gespeelde Preludium en Fuga een bijzondere plaats in. De fuga heeft een driedelige liedvorm, waarbij het eerste gedeelte aan het slot herhaald wordt. Heitor Villa-Lobos, was een Braziliaanse componist, pianist en dirigent. In 1923 leerde hij in Frankrijk de muziek kennen van Debussy en Strawinsky. Dit maakt grote indruk op hem. Hoewel hij als vurig folklorist in zijn werken veelvuldig gebruik maakte van oude Braziliaanse melodieën, zou men hem zeer te kort doen door zijn composities als volksmuziek te bestempelen. In zijn op volksmuziek gebaseerde composities schaart hij zich in de rij van componisten zoals Bartok en Janaceck.
Staf Nees werd geboren te Mechelen. Vanaf 1919 kreeg hij privé lessen van Jef Denijn. In 1924 behaalde hij het einddiploma met grote onderscheiding aan de Mechelse Beiaardschool. Na de dood van Jef Denijn werd hij directeur van de beiaardschool en wist veel componisten aan het schrijven te zetten voor zijn instrument. Karakteristiek in zijn eigen composities, is het gebruikmaken van romantische harmonieën en zangrijke tremolo's. Jef Rottiers was een tijdgenoot van Staf Nees. Hij was als onderwijzer werkzaam in Mechelen. Daarnaast was hij actief als beiaardier, componist en kunstschilder. Zijn "Lamento"getuigd van zijn muzikale en compositorische talent en werd geschreven als herinnering aan Jef Denijn. De Nederlandse componist Wim Franken schreef een omvangrijk beiaardoeuvre. Zijn werken zijn geschreven in een gematigd modern klankidioom. Hij was onder andere beiaardier van de Zuidertoren te Amsterdam. "Mascarade"componeerde hij in de periode dat hij als pianist werkzaam was bij het Scapinoballet. Jac. Bonset was werkzaam als organist en componist. Hij was leerling van Bernard Zweers. Met de compositie "Toccata Jubilante" behaalde hij de eerste prijs bij een compositiewedstrijd en versloeg daarmee het later veel meer gespeelde werk 'Impromptu' van Ferdinand Timmermans.