Inspectie Werk en Inkomen

CWI uniformeert en verbetert kwaliteit beslissing over ontslagvergunning

De Centrale organisatie werk en inkomen (CWI) heeft de uitvoering van haar taak om te beslissen over ontslagvergunningen aanzienlijk verbeterd. De kwaliteitsborging van die uitvoering en het planmatig invoeren van verbetermaatregelen kan CWI nog bevorderen. Dit zegt de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) in haar vandaag gepubliceerde rapport Gelijke gevallen, gelijke behandeling?; uitvoering van de ontslagtaak door CWI.

De inspectie heeft de doeltreffendheid van de maatregelen onderzocht en is van mening dat CWI voldoende procedurele maatregelen treft om de gewenste uniformiteit en kwaliteitsborging zoveel als mogelijk is na te streven.

CWI heeft een handboek Ontslagtaak opgesteld en de inrichting van de zaakdossiers verbeterd. Daarnaast heeft CWI gewerkt aan het professionaliseren van de ontslagadviescommissies (OAC's). De OAC's vervullen een belangrijke rol bij de beslissing over het verlenen of weigeren van de ontslagvergunning. Ook heeft CWI veel aandacht besteed aan de verbetering van de kennis en vaardigheden van het personeel. De inspectie is van mening dat het planmatig invoeren van de maatregelen nog verbeterd kan worden. Duidelijke actieprogramma's en het meten van het gewenste effect van de maatregelen ontbreken nog.

De ontslagtaak (artikel 6 van het Buitengewone Besluit Arbeidsverhoudingen 1945) is door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid per 1 januari 2002 opgedragen aan CWI. CWI voert deze taak uit op 16 locaties. De inspectie deed ook in 2002 al onderzoek naar de uitvoering van de ontslagtaak en stelde toen vast dat CWI ter waarborging van een uniforme uitvoering en gelijke behandeling van gelijke gevallen nog nadere maatregelen moest nemen.

persbericht IWI, 26 augustus 2004