Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

25-08-2004
Hoeve Alphen is zeker te redden

Deze historische 'Kwaalburgse Hoeve' heeft monumentale waarde door vooral haar gave en authentieke interieur uit de 19e eeuw. Voordat Monumentenzorg dat officieel heeft erkend, mag er volgens mevrouw Van der Horst vrijwel niets aan gebeuren.
Anders kan deze instantie zijn interesse verliezen. Plaatsing op de lijst kan echter zeker tien maanden duren, waarvan er nu nog maar twee om zijn.

De gemeente Alphen-Chaam had het pand dat al bijna zeventig jaar leeg staat, al bijna 'wegbestemd'. Ze heeft nu echter wel toestemming gegeven om de boerderij tegen verder verkrotten te behoeden. De muren worden nu zoveel mogelijk gestut.

Ondertussen jeuken de handen van de Van der Horsten om met het opknappen te beginnen. Samen bi kkenenmetselenishunlustenleven. En dat allemaal om iets moois en ouds te behouden. Dat deden ze eerder met onder meer een pastorie.

Leegstand

Zeven jaar geleden liep het echtpaar, op zoek naar een tweede woning tegen de oude boerderij aan.

Eigenlijk stond er alleen een nieuwe, apart staande boerderijwoning uit circa 1930 te koop. 'Het krot' ernaast moesten ze erbij nemen. En juist dit laatste gebouw heeft al heel wat boerderijdeskundigen uit de provincie doen doen watertanden.

Het is gered dankzij de leegstand. Daardoor heeft niemand de behoefte gehad om het te gaan vernieuwen.

"De traditionele indeling is nog geheel intact. Er is een heerd met een vloer van rode plavuizen. De schouw is er nog met aan de ene kant een bedstee en aan de andere zijde een kast. In de 'goeikamer' is eveneens een bedstee en een kastenwand. Ook de voor- en potstal zijn bewaard gebleven", staat onder meer in bouwkundige rapporten te lezen.

Gebinten

Onderzoek heeft uitgewezen dat de geschiedenis van de boerderij waarschijnlijk teruggaat tot de late 16e eeuw. Van die tijd zijn onderdelen van de aanwezige ankerbalkgebinten en kelder bewaard gebleven. De oude 'Hoeve ter Zande' was volgens Van der Horst een pachtboerderij van de abdij van Tongerlo.

Na 1827 is de oude hallenboerderij vertimmerd tot een langgevelboerderij die in tweeën is gesplitst. Het rechtergedeelte is gemoderniseerd en wordt bewoond door een andere familie. Het linkergedeelte is de vervallen maar in originele staat gebleven boerderij van de Van der Horsten.

Het echtpaar woont ondertussen in de ook gekochte, veel jongere boerderijwoning.

Als het lukt de 'Kwaalburgse Hoeve' van de teloorgang te redden en het pand te restaureren, wil het paar dit een andere bestemming geven.

Zij droomt ervan hierin een galerie te vestigen, omdat ze beiden nu eenmaal van mooie dingen houden.