Algemeen Verbond Bouwbedrijf


Nieuwsbericht

Komst buitenlanders onontkoombaar

26 augustus 2004 De komst van buitenlandse arbeidskrachten en bedrijven in de bouwsector is onontkoombaar. De Nederlandse bouwbedrijven en de werknemers(organisaties) doen er goed aan dit te onderkennen en er hun beleid op af te stemmen. Het beeld dat de binnenlandse markt door de recente uitbreiding van de Europese Unie overspoeld gaat worden, is overtrokken. Maar dat er op wat langere termijn grote veranderingen plaatsvinden, is een gegeven

Deze conclusies trekt het AVBB in een artikel in het blad BouwNieuws dat eind deze week verschijnt. Het AVBB vindt dat de bedrijfstak goed moet inspelen op toenemende concurrentie. Voor werkgevers en opdrachtgevers kan de inschakeling van buitenlandse arbeidskrachten aantrekkelijk zijn. Vaak gaat het om goed gemotiveerde werknemers en gespecialiseerde vaklieden. Het tijdelijk inschakelen van dergelijk arbeidskrachten geeft bouwbedrijven de flexibiliteit die de markt vereist.

Werken met verschillende nationaliteiten kan wel leiden tot communicatieproblemen. Dit kan de kwaliteit en de veiligheid op het werk onder druk zetten. Een werknemer die niet of te laat begrijpt dat hij wordt gewaarschuwd, kan onnodig in gevaar komen of anderen in gevaar brengen. Bij het inschakelen van buitenlanders moet dit aspect goed worden meegewogen.

De angst dat op de Nederlandse bouwplaats straks alleen maar goedkope Oost-Europese bouwvakkers rondlopen, is ongegrond, vindt het AVBB. Maar erkend zal moeten worden dat bepaalde buitenlandse arbeidskrachten goedkoper zijn. Niet omdat ze minder loon verdienen, maar omdat bepaalde vergoedingen niet van toepassing zijn. Zo zijn bijvoorbeeld reisuren meestal niet aan de orde vanwege huisvesting nabij de bouwplaats.

Het AVBB verwacht ook meer concurrentie voor de bedrijven, met name door buitenlandse zelfstandigen zonder personeel (zzpers). Zelfstandigen uit EU-landen kunnen in Nederland zo aan het werk als ze zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel, referenties en een bedrijfsplan hebben. Over het algemeen zijn er voor hen minder beperkingen dan voor werknemers om aan de slag te gaan.

Toenemende concurrentie hoeft geen slechte zaak te zijn, vindt het AVBB, zolang geen sprake is van oneerlijke concurrentie. Dit laatste doet zich voor als de Nederlandse wetgeving niet geldt voor buitenlandse bedrijven die hier arbeidskrachten te werk stellen.

Het gehele artikel is na verschijnen van BouwNieuws ook te lezen op deze website.

Bron
AVBB