Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu BV

SENTERNOVEM2

834 miljoen euro aan energie-investeringen EIA in 2003

Nederlandse bedrijven investeerden vorig jaar in totaal voor 834 miljoen euro in energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Dit blijkt uit het jaarverslag over 2003 van de Energie Investeringsaftrek (EIA) dat deze week is uitgebracht. Ondernemers die gebruik maken van deze regeling, kunnen 55 procent van de investeringskosten voor energiezuinige bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst. In 2003 werd voor 348 miljoen euro geïnvesteerd in duurzame energie, zoals windturbines,
biomassavoorbewerkinginstallaties en warmte- en koudeopslag. Dit is zo'n 42 procent van het totale investeringsbedrag. In 2003 zijn ruim 15.500 aanvragen ingediend.

De EIA bestaat sinds 1 januari 1997 en is één van de instrumenten waarmee de overheid Nederlandse bedrijven stimuleert te kiezen voor energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energie. In 2003 was ongeveer 29 procent van de aanvragen en 38 procent van het totale investeringsbedrag afkomstig van bedrijven uit sectoren waarmee de overheid een Meerjarenafspraak (MJA) energiebesparing overeen is gekomen.

Technieken
In 2003 is voor 88 verschillende energiebesparende technieken EIA aangevraagd. Bedrijven investeerden het meeste in windturbines, warmtekrachtinstallaties, energieschermen en het energiezuiniger maken van processen.

Sectoren
Bedrijven uit alle sectoren in Nederland hebben in 2003 gebruik gemaakt van de EIA. Van het totale investeringsbedrag van 834 miljoen euro is 49 procent aangevraagd door de sector 'overige' bedrijven, die voornamelijk bestaat uit energieproducenten, financiële instellingen en bedrijven die actief zijn op het gebied van de verhuur en handel in onroerend goed. Ook bedrijven in de land- en glastuinbouwsector (27 procent van het aantal aanvragen) maken veelvuldig gebruik van de EIA. De energie-intensieve glastuinbouwsector vraagt vooral EIA aan voor de toepassing van warmtebuffers, energiezuinige kasdekken, energiescherminstallaties en warmtekrachtinstallaties. Hierdoor kan het gasverbruik per vierkante meter fors worden teruggebracht. MKB-bedrijven met minder dan 100 werknemers nemen 64 procent van het totale investeringsbedrag en 87 procent van het aantal aanvragen voor hun rekening.

SenterNovem is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat voor verschillende overheden beleid uitvoert op het gebied van innovatie, energie, klimaat, milieu en leefomgeving. SenterNovem draagt hiermee bij aan een sterkere positie van het bedrijfsleven in ons land en aan een duurzamere samenleving, met zorg voor mens en milieu. Meer informatie over de EIA is te vinden op www.senter.nl/eia.