Provincie Limburg

Sterke buitenlandse oriëntatie Limburgse economie Limburg in cijfers 2004

De Limburgse economie is relatief sterk op het buitenland georiënteerd. Dit blijkt ondermeer uit de export en de grenspendel. Verder kenmerkt het Limburgse bedrijfsleven zich door haar hoge uitgaven voor innovatie. De neergaande conjunctuur heeft ook in Limburg tot een forse stijging van de werkloosheid geleid. Bovenstaande gegevens blijken uit het eigen statistisch jaarboek van de Provincie Limburg Limburg in cijfers 2004. Het geeft een overzicht van de actuele sociaal-economische gegevens voor Limburg. Editie 2004 besteedt meer dan voorheen aandacht aan de euregionale omgeving van Limburg.

Limburg is relatief sterk op het buitenland gericht. Van de Limburgse bedrijven exporteert in 2003 18% (Nederlandse bedrijven 13%). De export van Limburgse bedrijven bedraagt 29% van de omzet (Nederlandse bedrijven 24%). Tussen Limburg en Duitsland bestaat vooral uitgaande grenspendel van werknemers (in 2001 64% van het Nederlandse totaal), met België een inkomende grenspendel. Het totale aandeel allochtonen in Limburg bedraagt, evenals in Nederland 20%. Van de Limburgse allochtonen is 75% afkomstig uit een westers land (vooral België en Duitsland).

De concurrentiekracht van bedrijven wordt in belangrijke mate bepaald door het innovatieve vermogen. Indicator voor het vaststellen van het innovatieve vermogen is het aanbod aan werk in medium- en hightechindustrie. Limburg scoort hier een percentage van 7,8% (landelijk 4,5%). Ook de uitgaven voor innovatie liggen in Limburg ruim boven de Nederlandse en Europese gemiddelden. De voorsprong neemt echter af. In 2001 besteedden de Limburgse bedrijven nog 5,5% van hun omzet aan innovatie, in 2002 daalde dit percentage naar 4%. Positief is de groei (7,7%) van het aantal startende ondernemers in 2003 ten opzichte van 2002. Het conjuncturele dal heeft in Limburg de afgelopen jaren geleid tot een daling van de werkgelegenheid. In 2003 zijn er meer dan10.000 banen verdwenen.

Limburg in cijfers 2004 is een puur beschrijvende weergave van gegevens, zonder verdere interpretaties en beschouwingen. Het bestaat uit drie delen, bevolking en wonen, economie en sociaal-economische kerngegevens. Het laatste deel bevat tabellen met de belangrijkste gegevens voor zowel de provincie als geheel, als ook voor haar drie deelregios en de zevenenveertig Limburgse gemeenten. In de bijlagen staat de afbakening van de euregios Maas Rijn en rijn-maas-noord en de verklarende begrippenlijst.

26-8-2004 10:58