Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amersfoort, 26 augustus 2004

Dr. M.J. Verkerk benoemd als bijzonder hoogleraar reformatorische wijsbegeerte aan de TU Eindhoven

Amersfoort - Per 1 september 2004 is dr. Maarten J. Verkerk benoemd als bijzonder hoogleraar reformatorische wijsbegeerte aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij volgt daarmee prof.dr.ir. E . Schuurman op, die nog actief blijft als bijzonder hoogleraar aan Wageningen Universiteit.

De stichting voor Reformatorische Wijsbegeerte heeft acht bijzondere leerstoelen aan universiteiten in Nederland. Aan deze leerstoelen wordt nagedacht over de nauwe relatie die er is tussen wetenschap en levensbeschouwing en tussen levensbeschouwing en praktijk.

Vorig jaar gaf Maarten Verkerk (1953) reeds een seizoen colleges aan de Erasmus Universiteit Rotterdam over de ethiek van organisaties. Hij zegt daarover: "Alle studenten waren ervan overtuigd dat je een bedrijf puur vanuit een economische structuur moet opzetten. Ik heb ze laten zien dat de werkelijkheid veel complexer is: een organisatie wordt gevormd door mensen. En mensen zitten veel complexer in elkaar dan de economische wetenschap vaak aanneemt. Mensen hebben gevoelens, vinden sociale contacten belangrijk, hebben behoefte aan respect en liefde, en willen graag zin ervaren in hun werk. Al deze verschillende dimensies moeten we meenemen." (Aspecten, augustus 2004)

Verkerk 1953 is momenteel als interim-manager verbonden aan Psychiatrisch Ziekenhuis Vijverdal te Maastricht. Daarvoor was hij manager van diverse fabrieken van Philips N.V. in Nederland, Duitsland en Taiwan. Hoogtepunten uit die periode waren: het opzetten van een actuatorfabriek in Roermond (200 medewerkers), de turnaround van een glasfabriek in Aken (800 medewerkers) en het ontwerpen van een nieuwe condensatorfabriek in Roermond. In dat proces werd veel aandacht gegeven aan de drie P's van verantwoord ondernemen: People, Planet, Profit. Ook was hij in laatstgenoemde fabriek verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van een ethische code.

Van huis uit is Verkerk chemicus, in welk vak hij ook gepromoveerd is. Na zijn promotie heeft hij enkele jaren fundamenteel onderzoek bij Philips gedaan. Binnenkort hoopt hij te promoveren in de Economische wetenschappen en Bedrijfskunde bij prof.dr.J.F. den Hertog en prof.dr.ir. E. Schuurman op het proefschrift Trust and Power on the Shop Floor; an ethnografical, ethical and philosophical study on responsible behaviour in industrial organisations.

Verkerk is breed georiënteerd. Naast vele studies op zijn vakgebied van de organisatiekunde en technologie publiceerde hij ook artikelen over maatschappelijke en kerkelijke ontwikkelingen in christelijke media. Hij maakte een wijsgerige analyse van de feministische beweging en gaf een christelijke visie daarop in het boek Sekse als antwoord dat in gepopulariseerde vorm verscheen onder de titel M/V; mens en relaties in de 21e eeuw.

Noot voor de redactie (