Amsterdam RAI

METS 2004
26 aug 2004

Mondiale marktleiders massaal aanwezig op recordeditie mets

De Marine Equipment Trade Show (METS) 2004 is dit jaar volledig uitverkocht en groter dan ooit. 925 Exposanten uit 30 verschillende landen presenteren zich van 16 tot en met 18 november 2004 in Amsterdam RAI. Een onafhankelijk onderzoek toont bovendien aan dat van de 250 grootste mondiale toeleveranciers voor de watersportindustrie 83% op METS vertegenwoordigd is. Daarmee is METS 2004 de grootste en meest complete internationale vakbeurs voor jachtbouwers, -ontwerpers, reparateurs, distributeurs, groothandelaren, dealers, fabrikanten en jachthavenexploitanten uit de hele wereld. Nieuw aan deze editie zijn de match-making bijeenkomsten en seminars op het gebied van havenmanagement en composiet technologie.

Evenals vorig jaar was de beurs al in een vroeg stadium uitverkocht. We hebben flink moeten passen en meten om zoveel mogelijk exposanten van dienst te kunnen zijn. Hoewel iedere vierkante meter wordt benut, hebben we een aantal potentiële exposanten helaas teleur moeten stellen. Zij zijn op de wachtlijst geplaatst. Van alle deelnemers is 86% afkomstig uit het buitenland. Dat bevestigt wederom onze toonaangevende mondiale positie, aldus Irene Dros van het projectteam METS bij Amsterdam RAI.

DAME-Award
Dit jaar wordt voor de veertiende keer de prestigieuze Design Award METS (DAME) uitgereikt. Een vooraanstaande internationale jury beoordeelt de ingezonden nieuwe producten op vormgeving, functionaliteit, originaliteit, innovatie, gebruiksvriendelijkheid en prijs/kwaliteit verhouding. Naast de toekenning van de DAME-Award worden er ook winnaars gekozen uit 8 verschillende productcategorieën en krijgen alle genomineerde producten een certificaat van eervolle vermelding. Dinsdagochtend 16 november worden de winnaars bekend gemaakt. Vervolgens zullen alle genomineerde producten te zien zijn op een speciale expositie in de corridor tussen de Parkhal en Randstadhal.

Match-making
De organisator van METS 2004 heeft, in samenwerking met het Amerikaanse bedrijf Homeport Marketing, het initiatief genomen tot een match-making bijeenkomst. De winnaars van de DAME-Award krijgen hierbij de kans om hun noviteiten nadrukkelijker onder de aandacht te brengen bij een select aantal gerenommeerde Amerikaanse inkopers en bij de overige bezoekers van de beurs. De inkopers ontvangen hiervoor van tevoren een uitnodiging, terwijl de presentatie voor bezoekers voor iedereen vrij toegankelijk is. Op deze manier wordt ook de functie van METS als innovatief platform benadrukt.

Landenpaviljoens
De globale vertegenwoordiging van marktleiders blijkt dit jaar ook uit de aanwezigheid van maar liefst 15 landenpaviljoens. Meer en meer bedrijven kiezen voor deelname in een landenpaviljoen met als doel de exportpositie van hun land te versterken. METS 2004 kent landenpaviljoens uit Australië, Turkije, Frankrijk, Zweden, Italië en Groot-Brittannië, Canada, Denemarken, Duitsland, Finland, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Spanje en de Verenigde Staten.

Het vorig jaar met succes gelanceerde Composieten Paviljoen krijgt een vervolg. Aanbieders van producten en diensten in dit segment presenteren zich gezamenlijk in het paviljoen. Voor het eerst staat ook een Composieten Seminar op het programma, waar de laatste technische ontwikkelingen aan bod komen.

Daarnaast kiezen, net als vorig jaar, een tiental bedrijven die zich richten op exploitatie en uitrusting van jachthavens eveneens voor een gezamenlijk optreden in het Marina Paviljoen. Parallel hieraan wordt voor de eerste keer tijdens METS een Marina Seminar georganiseerd.

Seminars & workshops
Vooraanstaande brancheorganisaties en vakbladen gebruiken METS 2004 om de allerlaatste vakkennis uit te wisselen. Er vinden 4 seminars plaats:
15 & 16 november: 18e Internationale HISWA Symposium over jachtontwerp en jachtbouw. Organisator: Samenwerking van HISWA Vereniging, Technische Universiteit van Delft en Amsterdam RAI.
16 & 17 november: Composieten Seminar. Organisator: European Boatbuilder.
16-18 november: Project 2004, het internationale seminar over ontwerp, bouw, gebruik en beheer van superjachten. Organisator: The Yacht Report.
17 november: Marina Seminar voor beheerders, exploitanten en toeleveranciers van jachthavens. Organisator: Marina World.

Voorregisteren voor gratis bezoekersbadge
METS is alleen toegankelijk voor vakbezoekers. Op vertoon van een uitnodiging is de toegang gratis. Wie werkzaam is in de watersportindustrie maar geen uitnodiging ontvangen heeft, kan zich op http://www.metstrade.com voorregistreren om een gratis toegangskaart toegestuurd te krijgen. Iedereen die voor 20 oktober reageert, ontvangt de toegangskaart per post nog voor aanvang van de beurs. Degenen die zich na deze datum aanmelden, krijgen een bevestiging per e-mail met een persoonlijke code. Op vertoon van een print van deze e-mail, kunnen zij tijdens de beurs bij de registratiebalies hun persoonlijke badge ophalen. Registreren tijdens de beurs kan ook, maar hierbij kan enige wachttijd niet uitgesloten worden. Voorregistratie wordt dan ook van harte aanbevolen. Zonder uitnodiging of voorregistratie bedraagt de toegangsprijs 40.

Openingstijden
METS 2004 is op dinsdag 16 en woensdag 17 november geopend van 10.00 tot 18.00 uur en op donderdag 18 november van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie over METS 2004 is te vinden op www.metstrade.com. Hier vindt u, naast informatie over de beurs, het hele jaar door actuele informatie over bedrijven en nieuws uit de internationale watersport-industrie.

Amsterdam, 25 augustus 2004

Noot voor de redactie/