Provincie Overijssel

Aanvraag provincie energie- en klimaatbeleid gehonoreerd

De aanvraag voor het plan van aanpak energie- en klimaatbeleid 2004-2007 van de provincie Overijssel is door VROM geheel gehonoreerd. De provincie kan nu een bedrag van EUR 422.837 van VROM tegemoet zien, waarmee Overijssel aan de slag kan met de uitvoering van het plan. In totaal is hier een bedrag mee gemoeid van ruim 1,5 miljoen euro.

De provincie voert een actief energie- en klimaatbeleid. Onder meer door de emissie van broeikasgassen is de gemiddelde temperatuur aan het stijgen. In internationaal verband zijn afspraken gemaakt om tot een vergaande reductie van broeikasgassen te komen.

Ook de Nederlandse overheden hebben afspraken gemaakt. In het klimaatconvenant hebben het rijk, IPO en VNG tot intensivering van het klimaatbeleid besloten. In het milieubeleidsplan en streekplan 2000+ is aangegeven dat de provincie een evenredige bijdrage levert aan de landelijke energiedoelstellingen. Overijssel zet zich actief in voor windenergie en bio-energie. Voor het aanjagen van projecten en ondersteunen van gemeenten is samen met Essent en Cogas Energie het Energiebureau Overijssel opgericht. Bovendien ondersteunt de provincie kansrijke projecten en wordt het streekplan herzien voor meer ruimte voor windenergie.

Om deze overheden te ondersteunen bij de intensivering van het beleid, stelt het ministerie van VROM een klimaatsubsidie beschikbaar voor een deel van de uitvoeringskosten. Om in aanmerking te komen voor de subsidie is een klimaatscan uitgevoerd en een plan van aanpak opgesteld. Met de klimaatscan is bekeken op welk niveau de provincie zich bevindt in de uitvoering. Daarbij is uitgegaan van drie niveau's, te weten: het actieve, het voorlopende en het innovatieve niveau. Uit de klimaatscan blijkt dat de provincie voor een aantal thema's het actieve niveau grotendeels heeft bereikt. Daarnaast zijn er activiteiten uitgevoerd op voorlopend en soms ook op innovatief niveau. Het Plan van Aanpak is integraal van opzet en raakt meerdere beleidsterreinen. De nadruk wordt gelegd op twee thema's, namelijk energie in de bouw en duurzame energie, waarbij de focus zich met name richt op wind- en bio-energie.

Inclusief de benodigde formatie bedragen de totale kosten voor de uitvoering van het plan ruim 1,5 miljoen euro voor vier jaar. Als uitvoeringsorganisatie voor de provincie zal het Energiebureau Overijssel een deel van de werkzaamheden voor haar rekening nemen. Deze activiteiten nemen eventuele belemmeringen weg, waardoor gemeenten en marktpartijen sneller duurzame energietoepassingen kunnen invoeren. Hier komt dan de CO2-reductie mee tot stand. In het plan is een indicatie opgenomen van de CO2-reductie per activiteit.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

Naar de site over klimaatbeleid

© 2004 Provincie Overijssel