Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Drie Nederlanders op 2 uit 2 bij EU Jeugdkampioenschap Het warme eten tussen de middag is even wennen. Niet alleen het tijdstip - ook over de smaak valt te twisten. Om weer bij te komen werd er op weg naar de tweede ronde ijs gegeten. Opmerkelijk genoeg alleen door Tony, Twan, Mehran en Eva en alle vier wonnen! De technische staf besloot dan ook na afloop preventief nogmaals op ijs te trakteren. Dit onwetende van het feit dat onze pensionhouder Gunther (gasthof-steirerland@aon.at) ook de helende werking van ijs had ontdekt en ons als avondmaal nogmaals van een ijsgerecht voorzag. Ook Lisa ging overstag en ruilde haar vegetarische salade in voor ijs.

De vrede tussen Tony en Mehran is inmiddels getekend: geen van beiden gaat meer op de grond slapen. Samen hebben ze Twan een paar keer met optel-schaak verslagen en dat schept een band, maar Twan blijft de lachende derde op zijn eenpersoonsbed.

Dat Mehran ter voorbereiding niet alleen ijs had gegeten, bleek al snel na de start van de tweede ronde. Zijn tegenstandster dwaalde in het Frans wat af van het goede pad; in 17 zetten wist Mehran de klus te klaren. Dat hij van een meisje won, vond hij belangrijker dan dat zijn tegenstandster een rating van 2031 had.
Eva ontfutselde haar tegenstander in het Siciliaans al snel een paard en tikte het netjes uit. Een Ierse moeder wist dan ook te melden dat She a rook up was. Deze Ieren, die bij ons in het pension verblijven, hebben blijkbaar een positieve instelling. Ze denken morgen én aan een voetbal te kunnen komen in Mureck én de interland met ons te kunnen winnen.
De organisatie spaart kosten nog moeite om het toernooi tot een succes te maken. Na intensief speurwerk is een internetaansluiting in de burgerzaal van het stadhuis ontdekt, zodat we van daar kunnen mailen.

Scores:
Eva Gorter 1 uit 2
Mehran Kamali 2 uit 2
Lisa Hortensius 0 uit 2
Twan Burg 2 uit 2
Melissa Muhren 0 uit 2
Tony Zhang 2 uit 2

Verslag ronde 1: Wisselvallige start Nederlanders bij EU
---

Van der Weide na 5 ronden gedeeld tweede in Schwarzacher Open

In de vijfde ronde van het het 19e Schwarzacher Open, heeft de Amsterdamse meester Karel van der Weide een nederlaag moeten slikken tegen medekoploper Shchekachev. Beiden waren de enige spelers met een score van honderd procent. Shchekachev gaat nu aan kop met 5 uit 5. Op de gedeelde tweede plaats met 4 uit 5 volgen tien spelers, waaronder Van der Weide.
Herman Grooten, Petra Schuurman en Willy Hendriks hebben elk 3,5 punt.

De volledige tussenstand vindt u hier.

---

Dennis de Vreugt loopt stage op Bondsbureau

Sinds half augustus is Dennis de Vreugt als stagiair werkzaam bij de KNSB. Dennis zal het sponsor- en marketingbeleid van de bond handen en voeten proberen te geven. Eind januari 2005 wordt van hem een PR&communicatieplan (extern) en een sponsorpropositie verwacht.

Dennis is als schaker altijd ondersteund door de bond, wat leidde tot drie Europese jeugdtitels en de grootmeestertitel in 2000. Hij vind het nu erg leuk iets terug te doen voor de schaakport en hoopt middels deze stageopdracht een balletje aan het rollen te brengen in sponsor Nederland voor het schaken.

Na zijn VWO-diploma te hebben behaald in 1999, heeft Dennis zich gedurende drie jaar aan het schaken gewijd. In 2002 is hij begonnen met de studie commerciële sporteconomie aan de Johan Cruijff University in Amsterdam. De laatste twee jaar van deze opleiding worden gevuld met drie stages, waarvan twee in het derde jaar.

Mocht u opmerkingen of suggesties hebben over het sponsor- en/of marketingbeleid, dan kunt u zich richten tot Dennis door een mail te sturen naar ddvreugt@schaakbond.nl.

---

Selectie centrale training seizoen 2004-2005

Zondag 10 oktober gaan in Utrecht de centrale trainingen weer van start. Er gaat getraind worden in acht verschillende groepen: Jongens: Jong Oranje (1 en 2), A, B en C.
Meisjes: Jong Oranje, A en B.
Het programma voor de groepen A, B en C bestaat uit acht trainingszondagen en een afsluitend trainingsweekend. Voor de Jong Oranje selecties is het programma nog wat uitgebreider. Voor de trainingsgroepen heeft de Technische Commissie voor dit seizoen de volgende spelers geselecteerd (als er spelers afvallen worden er nog reserves uitgenodigd).

JONGENS

Jong Oranje 1
Erwin l'Ami
Jan Smeets
Daniël Stellwagen
Trainers: diverse grootmeesters waaronder Beliavsky

Jong Oranje 2
Ali Bitalzadeh
Daan Brandenburg
Joost Michielsen
Robert Ris
Matthew Tan
Roeland Pruijssers
Wouter Spoelman
Robin Swinkels
Trainers: IM Ruud Janssen (groepstraining) en diverse meesters (tweetaltraining)

Jongens A
Jasper Broekmeulen
Sander van Eijk
Ab van Hoeve
Joram op den Kelder
David v. Kerkhof
Chiel van Oosterom
Tjapko Struik
Frits Rietman
Jeffrey van Vliet
Tony Zhang
Trainer: IM Jop Delemarre

Jongens B
Twan Burg
Yme Gorter
Ewoud de Groote
Christov Kleijn
Stefan Kuipers
Tim van Lanen
Marijn Otte
Cyriel Pex
Simon Provoost
Bram van der Velden
Trainer: IM Yge Visser

Jongens C
Brent Burg
Mark Haast
Mehran Kamali
Nicky Law
Loet Niesert
Lars Ootes
Giel van Rijn
Jonathan Tan
Levon Sahakian
Bram ter Schegget
Trainer: IM Arthur van de Oudeweetering

MEISJES

Jong Oranje
Marlies Bensdorp
Biaina Geragousian
Bianca Muhren
Pauline van Nies
Rieke van Run
Trainers: IM Stefan van Blitterswijk (groepstraining) en diverse meesters (tweetaltraining)

Meisjes A
Chantal van Eijk
Wieke Haakma
Joyce Ineke
Martine Middelveld
Melissa Muhren
Marloes Peeters
Tjibaria Pyloo
Merel Schoonman
Henriet Springelkamp
Marianne Zelitchenko
Trainer: Ted Barendse

Meisjes B
Leonore Braggaar
Jeanine de Cloet
Elvira Draat
Anne Haast
Rinske IJsselhof
Lisa Hortensius
Yvette Muhren
Talitha Munnik
Donna Schut
Karen Slikboer
Eva Gorter
Trainer: Dolf Meijer

---

Toernooiwinst voor Petra Schuurman

Met de uitstekende score van 7,5 uit 8 heeft Petra Schuurman het derde 'Neumarkt Open' in Oostenrijk gewonnen. In de laatste ronde versloeg ze Dirk Leimkuehler. Herman Grooten, die ook tot de deelnemers behoorde, werd tweede met 6,5. Zijn enige verliespartij was tegen Petra.
Meer info vind je op de toernooisite. Inmiddels zijn Petra en Herman doorgereisd naar het volgende toernooi, het 19e Schwarzacher Open, waar Herman nummer 17 op de plaatsingslijst is en Petra nummer 36.
---

Inschrijving NK snelschaken jeugd 2004 verlengd

Voor veel jeugdschakers was het niet duidelijk dat de inschrijving voor het NK snelschaken jeugd 2004 dit jaar twee weken eerder sloot dan vorig jaar. Om iedereen toch een kans te geven zich aan te melden tegen 5,-, is de inschrijving daarom verlengd tot zaterdag 28 en zondag 29 augustus. Wel moet dan ook de betaling binnen zijn (spoedoverboeking).

Lukt dit niet dan kan een ieder ook op de speeldag zelf komen. Er kan dan betaald worden aan de zaal en de kosten bedragen 7.50,- .

Inschrijven gaat overigens snel en eenvoudig via de website.