Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk
UB/IBA/2004/48570

Onderwerp Datum
Rapportage IWI: CWI en ontslagzaken 24 augustus 2004

Hierbij bied ik u aan het rapport van de Inspectie Werk en Inkomen met als titel "Gelijke gevallen, gelijke behandeling?, uitvoering van de ontslagtaak door CWI".
In oktober 2002 heeft de inspectie een rapport uitgebracht over de uitvoering van de ontslagtaak door CWI. De inspectie heeft toen onder meer vastgesteld dat CWI enerzijds al maatregelen had genomen om verder te komen tot een uniforme uitvoering, maar dat CWI nog nadere maatregelen moest treffen om een uniforme uitvoering en gelijke behandeling van gelijke gevallen te waarborgen. Dit was aanleiding voor de inspectie om in 2004 weer onderzoek te doen naar de uitvoering van de ontslagtaak door CWI en in het bijzonder naar de doeltreffendheid van de verbetermaatregelen. De uitkomsten van dit onderzoek zijn neergelegd in dit rapport. Met belangstelling heb ik kennis genomen van het IWI-onderzoek. In deze brief geef ik de conclusie van het rapport weer.

De inspectie concludeert in het rapport dat CWI de uitvoering van haar taak om te beslissen over ontslagvergunningen aanzienlijk heeft verbeterd. De verbeterpunten voor een uniforme uitvoering die IWI heeft geconstateerd hebben betrekking op het invoeren van een handboek voor de beoordelaars, verbetering van de zaakdossiers, professionalisering van de ontslagadviescommissies (OAC's) en aandacht voor kennis en vaardigheden van het personeel. Deze maatregelen zorgen ervoor dat elke CWI-lokatie de ontslagtaak op dezelfde manier uitvoert en de vergunningen tijdig worden verstrekt.
De inspectie is van mening dat CWI op het procedure vlak de uitvoering op een aantal punten, zoals het planmatig invoeren van de verbetermaatregelen, nog verbeterd kan worden.

CWI heeft aangegeven dat deze punten de aandacht van CWI hebben en dat CWI bij de verbeteracties zal overgaan tot het maken van plannen van aanpak en gerichte verantwoordingsrapportages, zodat transparantie en meetbaarheid, waar mogelijk, zal toenemen.


2

Ik ben verheugd te kunnen constateren dat CWI de uitvoering van haar taak om te beslissen over ontslagvergunningen heeft verbeterd, en dat CWI de aanbevelingen van de inspectie, daar waar verbeteringen nog mogelijk zijn, ter harte neemt en hiertoe maatregelen neemt.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)