Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 26 augustus 2004


Vragen van de leden Timmer en Verbeet (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)


over de voorlichting aan bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen over hoe te handelen bij calamiteiten


* Hebt u kennisgenomen van het onderzoek van de Landelijke Organisatie Cliëntenraden (LOC), waaruit blijkt dat de voorlichting aan bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen over hoe te handelen bij calamiteiten, te wensen overlaat? (1)


* Wat vindt u van de uitkomsten van het onderzoek? Vindt u het acceptabel dat veel bewoners niet weten wat zij moeten doen bij calamiteiten als brand en wateroverlast?


* Deelt u de mening van de LOC dat, aangezien de conclusies van haar onderzoek grotendeels overeenkomen met die van eerder onderzoek van de Stichting Cliënt & Kwaliteit (2002), waaruit onder andere bleek dat 86 procent van de ondervraagden in verpleeghuizen niet wist wat te doen bij brand, de veiligheid in verpleeg- en verzorgingshuizen kennelijk weinig is verbeterd?


* Bent u van mening dat de voorlichting aan bewoners over het handelen bij calamiteiten, verbeterd moet worden? Bent u bereid om de verpleeg- en verzorgingshuizen hierop aan te spreken en zo nodig maatregelen te nemen? Zo ja, welke? Zo neen, waarom niet?


* Wat vindt u van de suggestie van de LOC om iedere kamer in een verpleeg- en verzorgingshuis te voorzien van een actueel brandplan?


* Beschikt u over gegevens over de wijze waarop het personeel in verpleeg- en verzorgingshuizen is voorgelicht over het handelen bij calamiteiten? Zo ja, hoe luiden die? Zo nee, bent u bereid dit te onderzoeken? Bent u bereid om maatregelen te nemen die de voorlichting aan het personeel bevorderen? Zo ja, welke? Zo neen, waarom niet?


* Geven de uitkomsten van het onderzoek van het LOC u aanleiding om uw afwachtende houding in antwoord op onze eerdere Kamervragen over het ontbreken van een automatische brandmeldinginstallatie in een woonzorgcomplex in Dalfsen om te zetten in een actievere verantwoordelijkheid voor de veiligheid in verpleeg- en verzorgingshuizen? (2) Zo ja, hoe krijgt deze verantwoordelijkheid vorm? Zo neen, waarom niet?


(1) Persbericht LOC, 25 augustus 2004.


(2) Kamerstukken Tweede Kamer, vergaderjaar 2003-2004, Aanhangsel van de Handelingen, 33.