Provincie Zuid-Holland

Vergadering GS 24 augustus 2004

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 24 augustus 2004. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder het kopje 'Gedeputeerde Staten'.

Recreatie en toerisme in de Hoeksche Waard, thema's toegankelijkheid landelijk gebied, recreatie, toerisme, natuur en landschapIn de uitvoeringsprogramma's GroenBlauw 2004 en 2005 staat beschreven welke projecten de stuurgroep Ruimtelijke Inrichting Hoeksche Waard (RIHW) in 2004 en 2005 gaat uitvoeren. Voor 2004 houdt dit de realisering van wandelroutes en recreatieve poorten en knooppunten in. In 2005 wordt 25 kilometer wandelpad aangelegd en worden 3 knooppunten gerealiseerd. Het gaat hierbij om de versterking van de vitaliteit van het platteland door middel van toeristisch-recreatieve ontwikkelingen. GS hebben besloten de uitvoeringsprogramma's vast te stellen. Het doel is om te komen tot kwaliteitsverbetering van het landelijk gebied in de Hoeksche Waard.

Heffingsverordening ontgrondingen Zuid-Holland 2004GS hebben besloten de Heffingsverordening ontgrondingen Zuid-Holland te wijzigen. De oude Heffingsverordening ontgrondingen stamt uit 1998. Doel van deze verordening was de (gedeeltelijke) financiering van de uitvoering van het grondstoffenbeleid te regelen. Zandwinners dragen bijvoorbeeld bij aan kosten van onderzoek, planning en coordinatie van het ontgrondingenbeleid. Verwacht wordt dat in de periode 2004-2008 in totaal bijna 9.000.000 m3 industriezand en ophoogzand zal worden gewonnen via een ontgrondingsvergunning. Omdat de wijzigingen in de oude verordening zo ingrijpend zijn, is besloten een nieuwe verordening vast te stellen. De redenen voor wijziging van de verordening zijn:


-veranderingen in het ontgrondingbeleid waardoor de heffingskosten voor planning, coördinatie en onderzoek achter blijven bij de geraamde kosten;-een wijziging van de Ontgrondingenwet waardoor het mogelijk is een heffing in te stellen t.b.v. schadevergoeding en t.b.v. het bieden van compensatie;-de vrijstelling die voor natuurbouwprojecten komt te vervallen.

Verleende subsidiesGS hebben besloten de volgende subsidies te verlenen:


* ¤ 1.544.525,- aan de gemeente Middelharnis voor het project 'Sommelsdijk'* ¤ 200.000,- aan de gemeente Dordrecht voor het project 'Onderwijsleerbedrijven en nieuwe competenties'

Vragen van de SP over ambulancezorg in Zuid-Holland Zuid (nr 1905)Vragensteller G.W.A.M. Harmes (SP) uit zijn zorgen over de verminderde ambulancezorg in de regio Zuid-Holland Zuid (ZHZ), zoals die recent uit de media naar voren is gekomen. Hij vraagt GS om een reactie. GS laten weten dat zij tijdig op de hoogte waren gesteld van de bezuinigingsmaatregelen, en dat ook in de nieuwe situatie het aantal ritten en de aanrijtijd van de ambulances vallen binnen het Provinciaal Spreidingsplan dat nu geldt. Volgens GS is er geen reden om aan te nemen dat zich extra problemen zullen voordoen bij de ambulancezorg in de regio. Het financieringstekort bij de ambulancedienst is ontstaan door de invoering van de CAO ambulancezorg in 2002 en de ontoereikende rijksfinanciering hiervoor. Het bestuur van de regio ZHZ onderzoekt dit laatste punt verder.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder gedeputeerde staten en provinciale staten/proviniciale staten/schriftelijke vragen.

GS willen inzicht in kosten provinciale diensten en productenGS willen dat de provinciale producten en diensten op een zo efficiënt en effectief mogelijke manier gerealiseerd worden. Daarvoor is inzicht nodig wat die producten en diensten dan kosten. Het idee is dat alle baten en lasten (de zogenaamde integrale kostprijs) aan specifieke onderdelen van de begroting (programma's en productgroepen) moeten kunnen worden toegerekend. GS hebben hiervoor nieuwe beleidsuitgangspunten vastgesteld voor de kostprijsberekening en de renteberekening. Het kostprijsmodel dat op basis van deze beleidsuitgangspunten wordt ontwikkeld, stelt het management van de provincie in staat beter sturing te geven aan de inzet van personele en financiële middelen. Zie ook: http://www.zuid-holland.nl