Ingezonden persbericht


Convenant beheerste groei AWBZ

Mensen met een verstandelijke handicap zijn de dupe

VWS en organisaties van zorgaanbieders hebben afspraken gemaakt over de uitvoering van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten voor de periode 2005 - 2007. De afspraken gaan onder andere over het maximale budget dat beschikbaar is voor persoonsgebonden budgetten (PGB). De FvO vindt dat huidige en toekomstige budgethouders daarmee ernstig gedupeerd worden.

Bovendien vindt de FvO dat deze partijen niet zomaar afspraken over het kunnen maken. Budgethouders worden vertegenwoordigd door de twee verenigingen, 'Naar Keuze', (onderdeel van de FvO) en Per Saldo. Zij weten van niets. Bovendien is een maximalisering niet verstandig in economisch barre tijden. Iedere budgethouder krijgt maar 75% van het bedrag dat een aanbieder voor 'zorg in natura' ontvangt. Het is dus een goedkope vorm van zorg, waarop een wettelijk recht bestaat.

Ook komen partijen overeen dat per jaar 1,25% meer mensen geholpen zullen worden uit dezelfde middelen en dat drie jaar lang. Maar dit zal toch gevolgen hebben voor de zorg aan andere mensen, die daardoor minder zorg krijgen of kwalitatief mindere zorg.

Mevrouw Ross maakt de afspraken in het convenant onder voorbehoud van politieke besluitvorming over AWBZ en Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Maar uit de looptijd van het convenant tot en met 2007 is af te leiden dat mevrouw Ross wellicht terugkomt op eerdere heilloze plannen om zaken over te hevelen van AWBZ naar WMO. Dat zou naast alle onvrede voor cliënten een goede ontwikkeling kunnen zijn.

Het convenant kondigt aan dat we verder gaan met de discussie over de "omslagpunten", en ook voor de uitkomsten hiervan wordt in het convenant een voorbehoud gemaakt. Invoering van de omslagpunten, die een maximum stellen aan kosten voor extramurale zorg waardoor mensen verplicht worden van intramurale zorg gebruik te maken, maakt een inbreuk op keuzevrijheid.

Op 2 september zal de FvO deze en andere zaken naar voren brengen in een overleg met mevrouw Ross. ________
Noot voor de redactie,