Gemeente Dongeradeel



---

Gemeente Dongeradeel stemt in met omvormingsplan groen

B en W van de gemeente Dongeradeel heeft ingestemd met het omvormingsplan van de afdeling uitvoering. In dit plan wordt bezuinigd op het groen maar wel met behoud van de goede verzorging van het groen in Dongeradeel. Begin september wordt er gestart met de omvorming van diverse plantsoenen in de gemeente.

Onder het motto "het moet goedkoper maar wel netjes" is bij alle perken met heesters, rozen, hagen en dergelijke gekeken of dit te vervangen was door ander, goedkoper te onderhouden plantsoen. Dit heeft ertoe geleid dat 17.500 m2 heesters, rozen, hagen en dergelijke door voornamelijk gazons wordt vervangen. De uitvoeringskosten van het omvormingsplan zijn begroot op een eenmalig bedrag van ongeveer 47.000 euro. De opbrengst door een daling in onderhoudskosten bedraagt ruim
30.000 euro per jaar.

Het omvormingsplan is een uitwerking van de eerste bezuinigingsopdracht. Op dit moment beraad men zich binnen de gemeente op verdergaande bezuinigingen, ook bij de afdeling uitvoering. Bij bezuinigingen in het verleden werd de zogenaamde kaasschaafmethode toegepast. Het toepassen van de kaasschaafmethode op het groenonderhoud biedt nu geen afdoende mogelijkheden meer. De onderhoudskwaliteit van het aanwezige groen zou dan teveel achteruit gaan en een onverzorgd beeld geven.

U kunt het kaartmateriaal van het om te vormen groen hier bekijken.