Politie Flevoland

Ondertekening Convenant Integrale Veiligheid

Diederik Greive, Chris Leeuwe en Pier Eringa tekenen het veiligheidsconvenant.
Lelystad 27-08-2004 - LELYSTAD De leden van het Regionaal College hebben donderdag 26 augustus namens hun gemeenten samen met fungerend hoofdofficier van justitie Diederik Greive en korpschef Pier Eringa hun handtekening gezet onder het convenant integrale veiligheid.

Deze overeenkomst komt voort uit het eerder afgesloten convenant tussen de korpsbeheerder en de ministers van BZK en Justitie en is het rechtstreekse resultaat van een conferentie die op 25 februari van dit jaar plaatsvond in Lelystad. Deelnemers waren alle burgemeesters van de Flevolandse gemeenten, wethouders, gemeentesecretarissen, ambtenaren en vertegenwoordigers van politie, justitie en verschillende hulpverleningsorganisaties.

Rollen

In het nu ondertekende convenant hebben de partijen afspraken gemaakt om te komen tot een goed integraal veiligheidsbeleid binnen de gemeenten en de verschillende rollen daarin. Zo verplichten gemeenten zich tot het op nemen van de regiefunctie, het opzetten van een duidelijke structuur binnen de gemeente en het uitvoeren van een veiligheidsmonitor.
Justitie spant zich in om de justitieketen te coördineren en het vervolgingsbeleid te organiseren rond dit thema. De politie stelt informatie beschikbaar om per gemeente een goed integraal veiligheidsbeeld te kunnen maken en stimuleert en ondersteunt gemeenten bij het opzetten ervan.

Het te tekenen convenant heeft inmiddels ook de instemming van de verschillende colleges van B&W. Het convenant loopt af per 31 december 2005. Zowel de ontwikkeling als de voortgang van de afspraken wordt begeleid door een regionale werkgroep onder leiding van de burgemeester van de gemeente Noordoostpolder, de heer mr. W.L.F.C. Ridder van Rappard.