Artsen zonder Grenzen


Artsen zonder Grenzen komt in actie in overstroomde delen van Bangladesh
donderdag 26 augustus 2004

Vanaf half juli 2004 werd Bangladesh getroffen door een reeks overstromingen. Aan het eind van de maand had tweederde van het land 30 miljoen mensen in 40 van de 64 districten te lijden onder de wateroverlast. Ook de hoofdstad Dhaka staat half onder water, en 5 van de 14 miljoen inwoners zijn hiervan het slachtoffer geworden. De riolering functioneert niet meer, waardoor menselijk, dierlijk en industrieel afvalwater in het overstromingswater terechtkomt. Waarschijnlijk zal daarom op grote schaal diarree uitbreken zodra het waterpeil begint te zakken .Beginaugustuswerdenlandelijkal50.000 gevallen van diarree gemeld, en hier komen dagelijks nog eens 7000 gevallen bij.

Komend weekeinde gaat Artsen zonder Grenzen in twee gebieden aan het werk voor de getroffen bevolking: in Dhaka en in de districten Siranganj en Tangail, ten noordwesten van de hoofdstad. Op dit moment zijn 4 expats (een water-, sanitatie- en logistiekspecialist, een arts, een projectcoördinator en een algemeen coördinator) onderweg naar Dhaka. Verder wordt 27 ton goederen naar Dhaka verscheept, zoals medicijnen, bouwmateriaal voor sanitaire voorzieningen en materialen voor het opzetten van behandelcentra.

In samenwerking met lokale hulporganisaties zullen mobiele klinieken worden ingezet voor consulten in het veld, het in kaart brengen van de voedingssituatie, mazelenvaccinaties en de verstrekking van vitamine A. Daarnaast zal Artsen zonder Grenzen behandelcentra voor diarreegevallen opzetten in Sirajganj, Tangail en Dhaka. Om de kwaliteit van de dienstverlening te waarborgen zullen deze centra geheel worden geleid door internationale en lokale medewerkers van Artsen zonder Grenzen. Naar verwachting zal de interventie drie maanden duren.

---