Ophangen foto vermeende winkeldief onrechtmatig
Bron: Rechtbank Amsterdam

Datum actualiteit: 26-08-2004

De voorzieningenrechter in Amsterdam, mr Sj.A. Rullmann, heeft op 26 augustus 2004 uitspraak gedaan over de vraag of het is toegestaan om foto's van vermeende winkeldieven op te hangen in de etalage van de winkel.

In de onderhavige zaak heeft de voorzieningenrechter bepaald dat het ophangen van een foto van een 79-jarige mevrouw in strijd is met artikel 21 van de Auteurswet. De mevrouw heeft geen toestemming gegeven tot openbaarmaking van haar portret en er gaat een diffamerend en stigmatiserend effect uit van de foto met daarbij de tekst "Deze vrouw heeft hier gestolen".

De voorzieningenrechter acht het een feit van algemene bekendheid dat winkel-diefstallen tot aanzienlijke schade bij winkeliers leiden. Dat is een maatschappelijk probleem dat aandacht en wellicht ook nadere regelgeving behoeft. Het is begrijpelijk dat, zolang diefstallen nog niet effectief worden bestreden, de winkeliers zoeken naar middelen om winkeldiefstal tegen te gaan dan wel om alsnog betaling voor de gestolen waren te krijgen. Daarbij mogen winkeliers echter uitsluitend rechtmatige middelen gebruiken en niet in strijd met de wet handelen.

De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat een publicatie als de onderhavige - die een element van straf in zich heeft - eigenrichting oplevert. Hierbij is niet van belang of mevrouw zich heeft schuldig gemaakt aan diefstal en of haar gedragingen beïnvloed zijn door een beginnende vor mvanAlzheimer.Eigenrichtingisinhetwettelijke systeem niet toegestaan, het is aan de strafrechter om te bepalen of de gedragingen te kwalificeren zijn als diefstal en, zo ja, of mevrouw hiervoor strafbaar is en welke straf of maatregel daarvoor zal worden opgelegd. Het opsporen en berechten van verdachten is het monopolie van justitie en het is niet aan burgers om mogelijke verdachten openlijk te schande te zetten. Een winkelier kan vervolging van de vermeende dief verzoeken d.m.v. een artikel 12 Sv procedure. Ook kan hij zich tot de politiek wenden als hij van mening is dat de politie onvoldoende prioriteit geeft aan, of onvoldoende mankracht heeft voor opsporing en vervolging van winkeldiefstal.

Tenslotte is het ophangen van de bewuste foto in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens.

De winkelier moet gedurende vier dagen een rectificatietekst ophangen in zijn winkel, zonder de foto van mevrouw en dient de nog in zijn bezit zijnde foto te vernietigen.

Inlichtingen: afdeling voorlichting rechtbank, 020 541 2882.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AQ7877

Zie het origineel