Gemeente Apeldoorn

Wethouder Spoelstra start praktijkproef Biometrie in Apeldoorn

Op maandag 30 augustus 2004 om 14.00 uur zal de praktijkproef Biometrie 2b or not 2b in het Stadhuis van de gemeente Apeldoorn van start gaan met de uitreiking van het eerste testdocument aan de wethouder Burgerzaken, de heer F.A. Spoelstra.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) overweegt biometrie te introduceren in het paspoort en de identiteitskaart. Biometrische kenmerken zijn unieke, persoonsgebonden eigenschappen die deel uitmaken van een reisdocument.

Bij de praktijkproef zal een opname gemaakt worden van het gezicht en twee vingers van de persoon die het document aanvraagt. Dit om in te kunnen schatten welke consequenties eventuele invoering van deze biometrische kenmerken in de praktijk heeft en om te kijken of het toevoegen van deze eigenschappen fraude en misbruik van reisdocumenten helpt terug te dringen.

Door opname van biometrie kan ook worden voldaan aan de verscherpte toelatingseisen in de Verenigde Staten en aan de eisen die de Europese Unie wil gaan stellen aan paspoorten na de recente terroristische aanslagen.

Naast Apeldoorn doen ook de gemeenten Almere, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Utrecht aan de praktijkproef mee. Doel van de praktijkproef is om in de proefperiode van 30 augustus 2004 tot en met 28 februari 2005 in totaal 15.000 identificaties te maken. Apeldoorn neemt er zon 2.500 voor haar rekening.

De praktijkproef start in alle zes gemeenten op hetzelfde moment. Om het belang van de praktijkproef aan te geven is de minister van BZK, de heer Th. de Graaf, aanwezig bij de start in Almere.

De starthandeling in Apeldoorn is vorige week vrijdag al begonnen. Toen heeft wethouder Spoelstra aan de balie van de afdeling Burgerzaken een aanvraag voor een testdocument met biometrische kenmerken ingediend. Daarbij is een opname van zijn gezicht gemaakt en zijn zijn vingerafdrukken genomen. Tijdens de uitreiking van het testdocument op 30 augustus zullen de biometrische gegevens die in de chip van het testdocument zijn opgeslagen, met speciale apparatuur worden vergeleken met de feitelijke kenmerken van Spoelstra. Komen de gegevens van het moment van aanvraag en de gegevens van het moment van uitreiking met elkaar overeen, dan is de testprocedure geslaagd en kan de heer B. Wilpshof, hoofd afdeling Burgerzaken, het testdocument uitreiken.

Inmiddels hebben zich al meer dan 200 inwoners van de gemeente Apeldoorn aangemeld om aan de praktijkproef mee te doen. Deelname is vrijwillig maar kan alleen tegelijkertijd met de aanvraag van een nieuw reisdocument (Nederlands paspoort of Nederlandse identiteitskaart) en levert een korting op van 10 korting op dat nieuwe reisdocument.

Voor het laatst bijgewerkt op: 26-aug-2004 03:58