WINKELMAN EN VAN HESSEN

Nederlander kan niet zonder Xander, Blof, Kane en DJ Tiësto

Hoofddorp, 26 augustus 2004 - Alle globalisering ten spijt hecht de Nederlander nog steeds grote waarde aan het eigen karakter van de muziek van Nederlandse artiesten. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau NIPO in opdracht van muziekauteursrechtenorganisatie Buma/Stemra.
Een ruime meerderheid (68%) van de Nederlanders luistert 'graag' of 'heel graag' naar muziek van nationale helden zoals Xander, Blof, Kane en DJ Tiësto. 65% van de ondervraagden geeft verder aan het 'erg' of 'heel erg' te vinden als het Nederlands muziekproduct niet meer te horen is op radio of tv.

Presentator en muzikant Jan Rietman noemt de resultaten van het onderzoek een hart onder de riem van alle nationale artiesten en muzikanten. 'Het nationale muziekproduct, of het nu Nederlandstalig is of niet, heeft het op dit moment erg moeilijk. Met name voor beginnende of kleinere artiesten is het lastig om de aandacht te krijgen die ze verdienen.' Muziek van Nederlandse bodem gaat Rietman, die in oktober een nieuwe editie van zijn live muziekshow Los Vast zal verzorgen, persoonlijk aan het hart.
Ook zanger en tekstschrijver Xander de Buisonjé vindt het belangrijk dat het Nederlandse muziekproduct gehoord wordt. 'Het verhaal van onze liedjes kan universeel zijn, maar de manier waarop dat in elk land vorm krijgt - zelfs al schrijven we in het Engels - is uniek. Juist de eigen invulling die je overal terugziet geeft mij en mijn Europese collega's inspiratie. We zijn misschien een klein land, maar we brengen prachtige muziek voort die een waardevolle bijdrage levert aan onze cultuur. Dat moeten we koesteren.'

Rietman en De Buisonjé staan niet alleen in hun zorg om de positie van de Europese muziekcultuur. Buma/Stemra, die de belangen behartigt van componisten en tekstschrijvers, luidt de noodklok. De organisatie liet Capgemini onderzoek doen naar de positie van de Europese muziekcultuur. Hieruit blijkt dat het aandeel van het nationale muziekproduct in alle EU-lidstaten schrikbarend terugloopt. Buma/Stemra organiseert daarom op 7 oktober in het kader van het Nederlands EU-voorzitterschap in Den Haag de conferentie 'European Music Cultures: Sound or Silence'. Xander de Buisonjé zal namens Buma/Stemra de conferentie openen met een woord van welkom en speelt daarnaast een belangrijke rol in een videoproductie die tijdens de conferentie wordt vertoond.

Buma/Stemra
Buma/Stemra is de organisatie die in Nederland de belangen van binnen- en buitenlandse muziekauteurs en uitgevers behartigt. De organisatie zet zich in voor de bescherming van de werken van auteurs en voor het optimaal exploiteren van hun rechten. Buma behartigt de belangen als het gaat om openbaarmaking van muziek. Stemra behartigt de belangen op het terrein van de mechanische reproductie van muziek. Buma/Stemra is, als oudste rechtenorganisatie in Nederland, dé autoriteit op het gebied van (muziek) auteursrecht in Nederland.