STICHTING REINWATER

Burger belangrijk bij aanpak regenoverlast


-Persbericht-

Amsterdam, 26 augustus 2004

Burger belangrijk bij aanpak regenoverlast

Waterkaravaan attendeert publiek op verantwoord omgaan met water

Burgers kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van de regenoverlast, stelt een groot aantal maatschappelijke organisaties in Nederland. De heftige regenval van de laatste dagen heeft op veel plaatsen geleid tot wateroverlast op straten en in kelders. Gemeenten en waterschappen zijn hard aan het werk om deze waterproblemen aan te pakken. Maar ook burgers kunnen hun steentje bijdragen. Om het publiek hiervan bewust te maken organiseert een groot aantal maatschappelijke organisaties in oktober 2004 de Waterkaravaan: een varende publiekscampagne gericht op duurzaam omgaan met water.

Burgers kunnen de wateroverlast beperken door het regenwater op hun daken niet niet langer af te voeren naar het vuilwaterriool. De aanvoer op het riool wordt dan minder waardoor de overlast afneemt. Dit kan al heel eenvoudig met de aanschaf van een regenton. Maar het regenwater kan ook worden opgeslagen en hergebruikt voor de toiletspoeling, de wasmachine of de buitenkraan. En bij een goed doorlatende bodem is het uitstekend om het regenwater in de tuin te infiltreren, zodat de plaatselijke verdroging vermindert. De Nederlandse overheid erkent het belang van deze maatregelen en de meeste waterschappen geven hiervoor dan ook een subsidie

De wateroverlast in de stad ontstaat door de klimaatverandering, de toenemende bebouwing en de regenwaterafvoer op het riool. Bij heftige regenval raken de riolen overvol, zodat straten en kelders blank komen te staan. Dit veroorzaakt niet alleen overlast voor de mens, maar ook voor het milieu. Om de overlast op straat te beperken loost het riool haar vuile water immers ongezuiverd op stadsgrachten of sloten. De watervervuiling die dan ontstaat kan zelfs leiden tot negatieve zwemadviezen en dode vissen, zoals eind juli het geval was. De snelle opeenvolging van neerslagrecords doet vermoeden dat de deze problemen in de toekomst alleen maar erger zullen worden.

Een groot aantal maatschappelijke organisaties wil de burger bij de oplossing van deze problemen. Zij organiseren daarom een gezamenlijke publiekscampagne gericht op het bewust omgaan met water: de Waterkaravaan. Een tentoonstelling op een schip, straattheater, een informatiemarkt en diverse excursies maken deel uit van het programma. De Waterkaravaan vaart in oktober door Nederland en zal aanmeren in Haarlem, Lelystad, Groningen, Den Bosch en Bergen op Zoom. Het programmaoverzicht is binnenkort te vinden op www.waterkaravaan.nl.

De Waterkaravaan is een project van: Stichting Reinwater, IVN, Stichting Natuur en Milieu, de Milieufederaties van Groningen, Flevoland, Brabant en Noord Holland, NAJK, NVVS, Stichting de Noordzee, de Waddenvereniging en het VBIJ. De Waterkaravaan wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Vrom, Stichting DOEN en het KNHM.


---