B EN W BERICHTEN 2004 - 32 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 24 AUGUSTUS

Algemene Zaken

1. (24-08) Het College heeft besloten de deelnemers van The International conference on Port Maritime Development and Innovation op 5 september 2005 te ontvangen op het stadhuis. Wethouder Van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) zal als gastheer optreden.

2. (24-08) Het College heeft kennis genomen van het verslag van de reis naar Glasgow door wethouder Van der Tak (Onderwijs & Integratie) en deelgemeentebestuurders, van 3 tot en met 7 juni 2003. Doel van de reis was het bezoeken van projecten op het gebied van welzijn, werkgelegenheid en (wijk)economie. De nadruk lag daarbij vooral op het onderwerp jeugd in relatie tot werkgelegenheid en activering. De havensteden Rotterdam en Glasgow zijn enigszins te vergelijken vanwege de grootstedelijke problematiek waarmee ze te maken hebben.

Beleid

1. (24-08) Het College heeft besloten de Verzamelherziening geluidscontouren Rotterdam Airport ter vaststelling voor te leggen aan de gemeenteraad. De verzamelherziening, die dit voorjaar ter inzage heeft gelegen, past de geldende bestemmingsplannen aan aan het feit dat binnen bepaalde geluidscontouren geen nieuwe (gevoelige) bebouwing wordt toegelaten. De verzamelherziening wordt overigens niet beïnvloed door de verruiming van het openingsregime. Randvoorwaarde van de verruiming was immers dat de vastgestelde geluidszones worden gerespecteerd.

2. (24-08) Het College heeft ingestemd met het verzoek van de Stichting Nationaal Onderwijsmuseum om de statuten te wijzigen. Met deze wijziging neemt de zelfstandigheid van het museum toe, maar blijft gemeentelijk 'meesturen' mogelijk via de subsidieverstrekking.

3. (24-08) ) Het College heeft besloten het voorontwerpbestemmingsplan 'het Lage Land/Oud Prinsenland' vrij te geven voor inspraak en voor overleg met de betrokken instanties. De oostkant van het plangebied wordt begrensd door de metrobaan. Ten oosten ligt de wijk Oosterflank met het winkelcentrum Alexandrium. Ten noorden van het plangebied ligt het bedrijventerrein Prins Alexander. Aan de westkant vormt de autosnelweg A16 een duidelijke grens van de woonbebouwing van de wijk. De autosnelweg maakt deel uit van het plangebied. Tussen de A16 en het Kralingse Bos ligt een buffer van volkstuinen en sportvelden. Tenslotte ligt ten zuiden van het plangebied de wijk Prinsenland. De actualisering van het bestemmingsplan wordt aangegrepen om voor het gebied duidelijker regels te maken waardoor burgers weten waar ze aan toe zijn en daar ook een beroep op kunnen doen. Bovendien zullen de op stapel staande kleinschalige ingrepen in de bebouwde omgeving zoveel mogelijk worden vastgelegd.

4. (24-08) Het College heeft besloten tot het ter inzage leggen van het ontwerpbestemmingsplan 'Beschermd stadsgezicht Kralingen' en tot vaststelling van het eindverslag als bedoeld in artikel 12 van de inspraakverordening Rotterdam. De plangrens wijkt iets af van het als 'Beschermd stadsgezicht' aangewezen gebied. De begrenzing wordt gevormd door de Kralingse Plaslaan, Kralingseweg, oostelijke grens voormalig Ypenhof, 's-Gravenweg, Burgemeester Oudlaan, Honingerdijk, Oostzeedijk, Voorschoterlaan, Oudedijk en Mecklenburglaan. De specifieke historische en karakteristieke structuur van Kralingen is bij het ontwerpbestemmingsplan als uitgangspunt genomen.

5. (24-08) Het College heeft besloten het 'Uitvoeringsprogramma voor de aanpak van het lerarentekort; het arbeidsmarktbeleid in het Rotterdamse onderwijs 2004-2006' vast te stellen en de gemeenteraad voor te stellen hiermee de moties van Van der Hilst en De Waal/Van Ravesteijn over het docententekort hiermee af te doen.

6. (24-08) Het College heeft het voorontwerp van de Uitwerking 'Laurenskwartier' Botersloot vrijgegeven voor inspraak en voor overleg met betrokken instanties. Met de uitwerking 'Laurenskwartier' Botersloot moet de in het bestemmingsplan veronderstelde ambitie voor deze locatie concreet worden benoemd. De locatie bestaat uit drie delen. Het KPN gebouw aan de Botersloot, dat buiten het te ontwikkelen bouwblok wordt gehouden, het aansluitende bouwblok dat gedeeltelijk wordt behouden en gedeeltelijk wordt vervangen door een kantoor/woonblok tot 35 meter en de toren die wordt vervangen door een nieuwe woontoren met 100 tot 120 woningen, van circa 70 meter hoog.

7. (24-08) Het college van B en W heeft aanvullende informatie gestuurd aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om een financiële vergoeding van het rijk te verantwoorden. Het gaat om geld dat is gegeven voor de zogeheten 'vroegsignalering' van ontwikkelingsachterstanden bij 0 - 4 jarigen voor het jaar 2001 en 2002. De gemeente Rotterdam heeft die taak voor de regio gecoördineerd en het geld onder instellingen verdeeld.

8. (24-08) Het college van B en W heeft besloten om een door deelgemeenten niet aangewende, structurele financiering voor jeugd en opvoedingsondersteuning terug te vorderen en te bestemmen voor het realiseren van een JOED-servicecentrum en voor de Ambassadeurs oudervoorlichting. Een JOED (Jeugd en Ouders onder één dak) is een samenvoeging van de consultatiebureaus, de zorg voor 4-19 jarigen van de GGD en een medewerker van bureau Jeugdzorg. De vorming van Joeds is onderdeel van de prioriteit opvoedingsondersteuning.

9. (24-08) Het college van B en W heeft besloten om ten aanzien van een aantal debiteuren over te gaan tot finale kwijting van de restschuld gemeentegarantie.

Middelen en Control

1. (24-08) ) Het College heeft besloten een medewerker van Roteb met onmiddellijke ingang ontslag te verlenen wegens ernstig plichtsverzuim.

2. (24-08) Het college van B en W heeft de handleiding goedgekeurd waarin staat hoe informatie over de gemeentelijke begroting en rekening moet worden overgedragen aan het Centraal Bureau voor de Statistiek en waar die informatie uit moet bestaan. (wettelijke Europese regelgeving.)

3. (24-08) Het college van B en W heeft kennis genomen van de uitkomsten van het onderzoek van het gemeentelijke auditplatform naar de naleving van fiscale regelgeving. Daaruit blijkt dat er over de hele linie verbetering is te constateren, maar dat er tegelijkertijd op een aantal onderwerpen verbetering nodig is. Op zowel concernniveau als op het niveau van deelgemeenten heeft het College opdracht gegeven om passende maatregelen te treffen waarmee de fiscale discipline wordt versterkt.


---- --