Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 26/08/2004


---

VU krijgt meeste Mosaïekpremies van NWO

De VU is de grote winnaar bij het toekennen van de zogeheten Mozaïeksubsidie voor talentvolle allochtone wetenschappers. Van de eenentwintig subsidies gaan er zes naar VU-wetenschappers: daarmee heeft de VU het grootste aandeel in de subsidies.

"Een fantastische score", zegt rector magnificus Taede Sminia, die door minister Van der Hoeven persoonlijk is gefeliciteerd. "Mogelijk hangt het samen met het grote aantal allochtonen aan de VU. Maar het zegt natuurlijk ook iets over de stimulans die uitgaat van bepaalde hoogleraren. De VU is blijkbaar een goede kweekvijver."

De Mozaïeksubsidie is een programma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) om de instroom te bevorderen van promovendi uit minderheidsgroepen. De subsidie maakt het hen mogelijk om vier jaar promotie-onderzoek te doen.

Bijna tweehonderd onderzoekers dienden een aanvraag in, acht VU-onderzoekers kwamen door de voorselectie. Twee VU-kandidaten vallen dus af, maar Sminia zei eerder dat het onderzoek van eventuele afvallers door de VU zouden worden gesubsidieerd. "Dat klopt, mits de kandidaten het niet hebben gehaald om financiële redenen, dus omdat NWO simpelweg het geld niet beschikbaar heeft", zegt de rector. "Eerst wil ik de NWO-dossiers zien en als de ingediende onderzoeksvoorstellen goed zijn, financiert de VU dat onderzoek."

De namen van de winnaars mogen we nog niet bekendmaken: dat doet NWO volgende week. De beurzen worden uitgereikt op 5 oktober.