NMBS

Grote onderhoudsbeurt voor Ringvaartbrug op spoorlijn Gent-Kortrijk

26/08/2004

De robuuste spoorwegbrug ter hoogte van de Ringvaart op de spoorlijn van Gent naar Kortrijk krijgt een grote onderhoudsbeurt. Eerst worden de sporen op de brug aangepakt en daarna de brug zelf. De 60 jaar oude metalen brug is gebouwd volgens het ontwerp van de Belgische ingenieur Arthur Vierendeel. Ze verkeert nog in een uitstekende staat maar moet dringend een nieuw verflaagje krijgen om schade door roestvorming te voorkomen. De brug wordt tot op het blanke metaal gezandstraald om ze nadien met milieuvriendelijke verven te herschilderen. Ook het voetpad op de brug wordt volledig heraangelegd. De werkzaamheden starten dit weekend en zullen ongeveer 200 werkdagen duren.

Aangepaste dienstregeling tussen Gent en De Pinte Om de werkzaamheden voor het heraanleggen van de sporen op de brug mogelijk te maken moeten vier weekends lang alle treinen tussen Gent-Sint-Pieters en De Pinte om beurt over een spoor rijden. Daardoor moet de dienstregeling van de treinen worden aangepast. In de weekends van 28/29 augustus, 4/5 september, 25/26 september en 2/3 oktober rijden de treinen van de verbinding Gent-Oudenaarde-Ronse niet tussen Gent-Sint-Pieters en De Pinte. Klanten voor die verbinding kunnen in Gent-Sint-Pieters de IR-trein nemen naar Kortrijk en overstappen in De Pinte. Wie vanuit Ronse en Oudenaarde naar Gent moet, kan eveneens overstappen in De Pinte. In beide gevallen duurt de treinrit ongeveer 10 tot 15 minuten langer.
De IC-treinen Rijsel/Kortrijk Antwerpen-Centraal en de IR treinen Kortrijk-Mechelen en De Panne-Schaarbeek kunnen 5 tot 10 minuten langer onderweg zijn.