Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 26 augustus 2004


Vragen van de leden Blom, Timmermans en Verdaas (allen PvdA) aan de staatssecretaris van Defensie


over de verkoop van defensieactiviteiten van RDM aan het Havenbedrijf Rotterdam


1. Bent u bekend met de berichtgeving over de aankoop door het Havenbedrijf Rotterdam van de defensieactiviteiten van RDM Technology en zo ja was u hierdoor verrast?


2. Kunt u verklaren waarom u op 20 augustus nog aan de Tweede Kamer heeft geschreven dat de defensieactiviteiten ( groen en blauw ) van RDM Technology onderdeel zijn van SP, terwijl nu blijkt dat tenminste de nu aan derden te verkopen defensieactiviteiten van RDM Technology al eerder dit jaar onder controle zijn gekomen Wilton-Feijenoord Holding, een dochter van RDM-Holding?


3. Wanneer bent u op de hoogte gesteld van de voorgenomen aankoop door het Havenbedrijf Rotterdam van RDM-defensieactiviteiten en door wie?


4. Kunt u een precies overzicht geven van wat er (nog) wel en niet onder het failliete SP Aerospace valt? (activiteiten, claims, voorschotten, productiemiddelen etc.)


5. Kunt u aangeven welke onderdelen van de defensieactiviteiten van RDM waarbij de Nederlandse Staat belangen heeft bij de mogelijke verkoop aan het Havenbedrijf Rotterdam betrokken zijn?


6. Heeft Defensie zodanig goede contacten met de curator van SP Aerospace en met alle betrokken bedrijven dat er voortdurend zicht is op alle (financiële) belangen van de Nederlandse Staat?


7. Bent u sinds het begin van de problemen rond het Fennek-project en andere relaties met RDM-bedrijven op enig moment het zicht kwijt geweest op belangen van de Nederlandse Staat, waaronder uitstaande claims, de feitelijke controle over bedrijven waar Defensie contracten mee heeft en betaalde voorschotten? Zo ja, wanneer was dat en waarom heeft u de Tweede Kamer daar niet van op de hoogte gesteld? Zo nee, kunt u dan aangeven wie op dit moment voor elk van de belangen van de Nederlandse Staat uw aanspreekpunt is?


8. Wat is de stand van zaken, gezien de recente ontwikkelingen, met betrekking tot het verzoek aan de Landsadvocaat om ten aanzien van het voorschot aan SP de bankgaranties in te roepen? (brief 20 augustus 2004)


9. Kunt u zich herinneren dat u de Tweede Kamer bericht heeft dat dezelfde Landsadvocaat in overleg was met de advocaat van RDM-T over de wijze waarop de twee claims van de Staat in afwachting van betaling door zekerheidstelling (zouden) kunnen worden afgedekt? Zo ja, hoe is dat afgelopen en bent u niet bang dat een afwachtende houding inzake claims en voorschotten bij een concern als RDM grote gevolgen kan hebben (heeft gehad) voor de Staat?


10. Hebben de meest recente ontwikkelingen volgens u nog gevolgen voor de claims van de Staat (uitspraken rechter) bij RDM?


11. Kunt u, gebruik makend van de nieuwe informatie over de controle over de defensieactiviteiten van RDM Technology, nog eens uitleggen op welke manier en via welk bedrijf het geld van het Fennek-voorschot precies veilig is gesteld, zoals u de Tweede Kamer meermaals heeft verzekerd?


12. Wat is de relatie van de Nederlandse Staat met het Havenbedrijf Rotterdam (onder meer toekomstig eigendom) en heeft deze relatie een rol gespeeld in de contacten tussen het Havenbedrijf en één of meer, al dan niet failliete onderdelen van het RDM-concern?


13. Is de Staat als toekomstig aandeelhouder op de hoogte gesteld van de voorgenomen aankoop van (een deel van) de defensieactiviteiten van het RDM-concern?


14. Welke financiële belangen (zoals bijvoorbeeld leningen, garanties) heeft het Havenbedrijf Rotterdam bij het voortbestaan van RDM? Zijn die belangen u eerder gemeld, zo ja wanneer?


15. Welke risico s lopen het Havenbedrijf Rotterdam en de Staat (straks mede-eigenaar van het Havenbedrijf) en kunnen die de belangen van het Havenbedrijf en haar andere activiteiten schaden? Worden de nieuwe activiteiten in een aparte (dochter-) BV ondergebracht?


16. Acht u het wenselijk dat het Havenbedrijf zich gaat bezighouden met de defensie-industrie? Speelt het toekomstig belang van de Staat in het Havenbedrijf hierbij nog een rol en in hoeverre past e.e.a. in het deelnemingenbeleid van de regering?


Financieel Dagblad, 26 augustus 2004, Havenbedrijf koopt defensietak RDM