Ingezonden persbericht


Politie Amsterdam-Amstelland - Weigeren blaas- of bloedproef zwaar bestraft

26/08/2004 - Bestuurders, waarvan vermoed wordt dat ze alcohol gedronken hebben, weigeren regelmatig hun medewerking. Sommigen denken zelfs dat je op deze manier straf kunt ontlopen. Agenten worden steeds vaker geconfronteerd met bestuurders die onder invloed van alcohol verkeren, maar een blaas - of bloedproef weigeren.

Het weigeren van medewerking aan een ademtest op straat, in de volksmond blazen genoemd, wordt aangemerkt als een overtreding waarop een geld-boete van 95 euro staat. Maar hierna is het voor de bestuurder nog niet voorbij en volgt arrestatie. In een politiebureau volgt de ademanalyse-procedure waarbij eveneens gevorderd wordt tot medewerking. Deze vordering weigeren is een misdrijf en heeft verregaande gevolgen.

In de praktijk betekent dit voor de bestuurder dat ze bij het Openbaar Ministerie (OM) vallen in de hoogste categorieën namelijk: weigeraar. In alle gevallen wordt het rijbewijs direct ingevorderd en eist het OM forse straffen en geldboetes uit de hoogste categorieën. Een alcomobilist of drankrijder die voor het éérst wordt gepakt en de ademanalyse weigert kan 9 maanden de rijbevoegdheid worden ontzegd en een geldboete opgelegd krijgen van 900 euro.

In de nacht van woensdag op donderdag werden verspreidt door de regio Amsterdam-Amstelland twaalf bestuurders betrapt op alcoholmisbruik. Vier van hen weigerden alle medewerking. Voor twee alcomobilisten was het niet de eerste keer dat ze betrapt werden. Zij kunnen als recidivist nog zwaardere straffen verwachten.