Politie Gelderland-Zuid

Politie rondt onderzoek naar hennepkwekerijen af

Wijchen 26-08-2004 - (08)

De politie in Wijchen heeft de afgelopen vier maanden een onderzoek verricht naar een criminele organisatie die zich bezig hield met het opzetten en exploiteren van hennepkwekerijen. Naar aanleiding van dit onderzoek werd op 29 april een hennepkwekerij in een pand in Overasselt ontmanteld. Dit leidde vervolgens tot het oprollen van nog 9 hennepkwekerijen verspreid over diverse plaatsen in de regio. Daarbij hield de politie in de periode van 7 mei tot en met 29 juli in totaal 19 verdachten aan op verdenking van overtreding van de opiumwet. De hoofdverdachte, een 49-jarige man uit Overasselt, werd op 5 juli aangehouden. Het politieonderzoek naar de criminele organisatie rond de hennepkwekerijen is inmiddels afgerond en overgedragen aan Justitie.

Bij de inval in de hennepkwekerij in Overasselt op 29 april werden in totaal 2844 hennepplantjes aangetroffen. Ook werd illegaal stroom afgetapt waarvoor NUON een navordering zal doen aan de eigenaar voor een bedrag van tienduizenden euros. Het politieonderzoek werd voortgezet en leidde tot nog 9 invallen op adressen waar zich vermoedelijk hennepkwekerijen zouden bevinden. Daarbij werden vier nog volop in gebruik zijnde hennepkwekerijen ontmanteld, op vijf plaatsen was wel een hennepkwekerij aanwezig, maar waren er op dat moment geen planten. De aangetroffen hennepkwekerijen bevonden zich in zowel woningen als agrarische bedrijven in Overasselt, Wijchen, Ewijk, Nijmegen, Deurne en Gendt. Alle aangetroffen plantjes, in totaal 13000 stuks, en apparatuur zijn vernietigd.

De 19 aangehouden personen worden verdacht (mede)eigenaar te zijn van deze hennepkwekerijen, van betrokkenheid, het voorhanden hebben en/of verhandelen van de drugs.

Tijdens de politie-inzet zijn diverse persoonlijke eigendommen waaronder enkele voertuigen, een grote hoeveelheid geld en een partij drugs in beslag genomen. Er is een strafrechtelijk financieel onderzoek gestart gericht op het wederrechtelijk verkregen voordeel van de verdachten. Dit deel van het onderzoek loopt nog.

Een team van 8 politiemensen heeft aan het onderzoek meegewerkt.