Gemeente Hoorn


Hoornse horeca krijgt als eerste te maken met nieuwe wet BIBOB

Persbericht d.d.: 26 augustus 2004

De nieuwe wet BIBOB is voor de gemeente Hoorn een instrument om dubieuze praktijken met vergunningen, subsidies, aanbestedingen en opdrachten tegen te gaan. BIBOB is de afkorting van Bevordering Integriteitsbeoordeling Openbaar Bestuur en is op 1 juni 2003 landelijk van kracht geworden. De wet biedt gemeenten de mogelijkheid om een vergunning te weigeren of in te trekken als het gevaar bestaat dat voor of met de vergunning strafbare feiten zijn of worden gepleegd. Die mogelijkheid wordt geboden voor onder andere vergunningen voor horecabedrijven, speelhallen, seksinrichtingen en coffeeshops, en voor bouw- en milieuvergunningen. De gemeente Hoorn gaat de wet gefaseerd invoeren. Als eerste krijgt de Hoornse horeca te maken met de nieuwe wet. Klanten en relaties moeten er op kunnen vertrouwen dat zij in Hoorn te maken hebben met betrouwbare horecaondernemers.

Volgens de wet BIBOB moet een horecaondernemer voortaan bij aanvraag of verlenging van een vergunning meer informatie over zijn bedrijf verstrekken. Zo ontvangt hij bij de aanvraag een formulier met extra vragen over bijvoorbeeld financieringsplannen of over de leidinggevenden en hun zakelijke relaties. Ook moet hij bepaalde zaken overleggen. Dat kan variëren van een financieringsovereenkomst tot informatie over zijn arbeidsverleden. Aan de hand van deze gegevens kan de gemeente zijn integriteit en zijn zakelijke relaties beter beoordelen. Wanneer de horecaondernemer deze gegevens niet kan of wil overleggen, neemt de gemeente zijn aanvraag niet in behandeling.

Uitgebreider onderzoek
Bestaat het vermoeden dat een met of voor een vergunning strafbare feiten zijn of worden gepleegd, dan kan de gemeente het Landelijk Bureau BIBOB inschakelen. Het Bureau BIBOB in Den Haag heeft toegang tot gegevens van onder andere de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel, de Dienst Justitiële Documentatie en de politie. Is dit onderzoek afgerond, dan volgt er een advies aan de gemeente. Dit advies kan drie conclusies hebben. De eerste is dat er geen risico is dat de vergunning wordt misbruikt. De conclusie kan ook luiden dat er een gering risico bestaat. In dat geval kan de gemeente extra voorwaarden verbinden aan het verlenen van de vergunning. In het derde geval is er een ernstig risico. De gemeente kan de vergunning weigeren of intrekken. Is de gemeente van plan een BIBOB-onderzoek aan te vragen, dan krijgt de betrokken horecaondernemer hiervan schriftelijk bericht. Als de horecaondernemer bezwaar heeft tegen het onderzoek, kan hij zijn vergunningaanvraag binnen 5 dagen intrekken.

In een toelichting op de invoering van de wet BIBOB stelt burgemeester dr. G.O. van Veldhuizen dat de samenleving, en met name klanten en relaties, ervan op moet aankunnen dat zij te maken heeft met betrouwbare personen en relaties: "Veilig en integer ondernemerschap moet bovenaan staan in de gemeente Hoorn."
---