Gemeente Kampen

Dit is een gezamenlijk persbericht van Waterschap Groot Salland en de Gemeente Kampen

Kampen, 26 augustus 2004

Wateroverlast buien 11 en 12 augustus 2004

Op woensdag 11 en donderdag 12 augustus heeft Kampen te maken gehad met een twee zware regenbuien, waarbij op verschillende plaatsen wateroverlast is geweest. Hiernaar is een onderzoek ingesteld door Grontmij. De opdracht voor het doorrekenen van het rioolstelsel was al verstrekt aan de Grontmij voordat de zware buien vielen. De resultaten worden in de loop van september aangeleverd.

De grootste problemen ontstonden bij bewoners die op de lage punten in de stad wonen, want het water stroomde tijdens de buien naar deze plekken. De gemeente zal een oplossing zoeken voor die plekken waar als gevolg van het water op straat echt vervolgproblemen ontstaan. Tijdens en na de buien zijn er veel telefonische meldingen binnengekomen bij de gemeente.

In de hectiek tijdens en direct na de buien zijn niet alle meldingen helder en goed traceerbaar vastgelegd, zodat het kan voorkomen dat op enkele meldingen niet gereageerd is.

Daarnaast zijn er brieven binnengekomen, waarvan sommige met aansprakelijkheidsstelling.

Deze worden uiteraard zo spoedig mogelijk beantwoord, maar in veel gevallen is eerst nader onderzoek en doorrekening van het rioolstelsel nodig.

Een schrijnend geval van wateroverlast deed zich voor in de Voorstraat/Blauwehandsteeg. Onderzoek ter plaatse heeft uitgewezen dat de problemen waarschijnlijk een gevolg zijn van een combinatie van factoren. De intensiteit en grootte van de regenbuien in combinatie met het rioolstelsel met vrij veel verhard oppervlak gaf water op straat. Dit is versterkt doordat een afvoerriool in de Voorstraat gedeeltelijk dicht zat met vetaanslag en de riooloverstort in de Blauwehandsteeg/IJsselkade niet functioneerde. Doordat abusievelijk een schuif in de riolering gesloten was, kon het overtollige rioolwater niet overstorten naar de IJssel. De inmiddels weer opengestelde schuif is aangebracht om hoogwater van de IJssel te kunnen keren.

In welke mate de gesloten schuif heeft gezorgd voor extra overlast zal blijken uit de rioolberekeningen van de Grontmij. Bovendien zal uit de herberekening van het rioolstelsel van de gehele stad blijken welke maatregelen nodig zijn om te voldoen aan de gebruikelijke normen voor rioolstelsels. De plaatsen waar het water op straat komt te staan omdat het riool het water niet kan verwerken, zijn bekend. Voor die plaatsen wordt gekeken naar maatregelen om grote overlast te voorkomen.