Brill Academic Publishers

Persbericht

Omzet ¤ 8,90 miljoen + 33% Resultaat voor belasting ¤ 0,97 miljoen + 23% Resultaat na belasting ¤ 0,64 miljoen + 21% Winst per aandeel ¤ 0,38 + 19%

Omzet en resultaat 1e helft 2004 Koninklijke Brill gestegen door acquisitie en autonome groei

Leiden-Koninklijke Brill NV (wetenschappelijke uitgeverij) heeft in de eerste helft van 2004 een omzetgroei gerealiseerd van 33% tot ¤ 8,90 miljoen (2003: ¤ 6,67 miljoen). Het resultaat voor belasting (inclusief afschrijvingen en rentelasten) nam toe met 23% tot ¤ 0,97 miljoen (2003 ¤ 0,79 miljoen). Het resultaat na belasting groeide met 21% tot ¤ 0,64 miljoen (2003: ¤ 0,52 miljoen). Het aantal uitstaande (certificaten van) aandelen nam door uitkering van stockdividend toe met 2%. De winst per aandeel (van nominaal ¤ 0,60) steeg met 19% tot ¤ 0,38 (2003: ¤ 0,32).

Voor het gehele jaar 2004 handhaaft de directie de eerder uitgesproken verwachting dat omzet, resultaat en winst per aandeel, rekening houdend met de in de tweede helft van het jaar verwachte kosten voor uitbesteding van orderafhandeling en fysieke distributie, zullen stijgen in verhouding tot het jaar 2003.

Omzet
Gedurende de eerste helft van 2004 gaf de autonome omzetgroei een duidelijke verbetering ten opzichte van 2003 te zien; met name door een betere spreiding over het jaar groeide de verkoop van zelf ontwikkelde boeken met 12%. Daarnaast droeg het in mei 2003 geacquireerde Internationaal Recht-fonds van Martinus Nijhoff Publishers bij tot de sterke totale groei. Deze groei zal uiteraard in de loop van 2004 afzwakken. De daling van de dollarkoers had per saldo een negatief effect van 3% op de omzet; de onderneming handhaaft overigens het beleid koersrisico's door middel van termijntransacties af te dekken. Ook de ontwikkeling van de tijdschriftenomzet was zich naar verwachting gunstig. Het aandeel van de elektronische omzet is constant gebleven op 7%. De markt die door de traditionele fondsen van Brill maar ook door die van MNP wordt bediend wordt nog altijd bepaald door een oriëntatie op papier. De redactionele en vervaardigingsprocessen binnen Brill ondersteunen inmiddels een elektronische exploitatie van de uitgaven. Bovendien is een prijsbeleid ingevoerd dat de klant in beginsel de keuze laat op welke drager titels worden gekocht en gebruikt. De onderneming heeft geen negatieve gevolgen ten opzichte van gedrukt product waargenomen; integendeel, alles wijst erop dat elektronische exploitatie van boeken, tijdschriften en naslagwerken additionele verkopen en marktuitbreiding binnen bereik brengen. Derhalve is het aantal distributiekanalen en exploitatieplatforms in partnership met derden verder uitgebreid. Ook geografisch heeft de omzet zich goed ontwikkeld; in Brill's belangrijkste markt, de Verenigde Staten, stegen de verkopen met 39% en de staf die vanuit Brill's vestiging in Boston opereert, werd in het verlengde daarvan versterkt en uitgebreid.

Bruto-marge
De bruto-marge is door een wijziging in de samenstelling van de omzet minder snel gestegen dan de totale omzet; de royalty-niveaus in het Internationaal Recht liggen enigszins hoger dan die in de traditionele Brill fondsen. Bovendien heeft Brill met succes geboden op het strategisch belangrijke uitgeefcontract voor The Hague Academy dat met een hogere dan gebruikelijke royalty-afdracht gepaard gaat. Door toepassing van printing on demand-technologie wordt tenslotte een restrictief oplage- en voorraadbeleid gevoerd dat op korte termijn een enigszins drukkend effect op de brutomarge heeft maar voor de verdere exploitatie gunstig is.

Bedrijfskosten
De personeelskosten stegen met 16% en bleven daarmee ruim onder de omzetgroei. De stijging van de verschuldige pensioenpremie is beperkt gebleven, maar de directie verwacht dat de onderneming de komende jaren wel met dit niveau moet blijven rekenen. Tijdens de verslagperiode is voortvarend gewerkt aan de uitbesteding van orderafhandeling en fysieke distributie. Inmiddels is de distributie van tijdschriften via outsourcing uit de eigen bedrijfsvoering verdwenen en staat de uitbesteding van de boekendistributie voor oktober op de rol. Vrijwel alle lasten die met deze herstructurering zijn gemoeid zullen in de tweede helft van 2004 gedragen worden. Een minder grote, maar niettemin merkbare invloed hebben de kosten van invoering van IFRS en verdere aanscherping van de corporate governance; ook deze kosten zullen in de tweede helft van het jaar worden geabsorbeerd.

Rente, afschrijvingen en aflossingen
Ter financiering van de acquisitie van Martinus Nijhoff Publishers per juni 2003, is een banklening opgenomen die in vijf jaar wordt afgelost. De verworven uitgaverechten worden in twintig jaar afgeschreven. De rentelasten en de afschrijvingen zijn als gevolg hiervan aanzienlijk gestegen ten opzichte van de eerste helft van 2003.

Profiel
Koninklijke Brill NV is een beursgenoteerde, sterk internationaal georiënteerde, wetenschappelijke uitgeverij. De nadruk van de fondsen ligt op de terreinen geschiedenis, islam/oriëntalistiek, religie en internationaal publieksrecht, evenals op gespecialiseerde onderdelen van de natuurwetenschappen. De overwegend Engelstalige publicaties bestaan grotendeels uit (boeken)series, encyclopedieën en tijdschriften. In toenemende mate verschijnen publicaties in elektronisch raadpleegbare vorm. De voornaamste afzetmarkten zijn Europa, de Verenigde Staten en Japan. De afnemers bestaan in meerderheid uit wetenschappelijke instituten en bibliotheken.

Voor nadere informatie: telefoon (071) 535 3503, email ir@brill.nl, website www.brill.nl

Leiden, 26 augustus 2004
Drs. H.A. Pabbruwe
Directeur