Gemeente Enschede

Controleactie van laagdrempelige horeca


Enschede, 26-08-2004

Samen werken aan handhaving

Op donderdag 26 augustus is om 15.30 uur het startsein gegeven voor een controleactie van laagdrempelige horeca in de binnenstad. Een multidisciplinair controleteam zal tot in de avond tien horecapanden controleren op de naleving van wettelijke verplichtingen voor veiligheid en leefbaarheid. De integrale aanpak is het resultaat van afspraken over handhaving van wet- en regelgeving tussen gemeente, politie, justitie en andere partners.

Bij de controleactie van vanmiddag gaat de aandacht met name uit naar zogeheten laagdrempelige horeca. Hieronder wordt verstaan cafetaria's, snackbars, shoarmazaken, e.d. De controle richt zich op de veiligheid van voedsel en waren, gebruikersvergunningen, financiële boekhouding, de aanwezigheid van oneigenlijke zaken.

Het controleteam bestaat uit medewerkers van de gemeente (milieuinspectie; bouwinspectie), brandweer, politie (incl. Bijzondere Wetten, Vreemdelingendienst), UWV, de Keuringsdienst van Waren. Mochten er personen aangehouden worden wegens kleine overtredingen, dan kan direct een schikking of dagvaarding worden uitgereikt.

Onder het motto "Samen werken aan handhaving" hebben gemeente, politie, justitie en de Keuringsdienst van Waren afspraken gemaakt over integrale controleacties. Recent heeft deze aanpak geleid tot een succesvolle aanpak van de Lipperkerkstraat (en omgeving), het Lasonder en de Deurningerstraat (en omgeving).

Controleacties als deze dragen bij aan het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in de stad. Daarnaast werkt de gemeente ook samen met woningcorporaties, lokale ondernemers, en diverse zorg- en hulpverleningsinstellingen aan de sociale en economische opbouw van de stad. Uitgangspunt is dat leefbaarheid en veiligheid in eerste instantie een verantwoordelijkheid is van burgers en ondernemers. Het is de taak van de gemeente om erop toe te zien dat deze verantwoordelijkheid wordt waargemaakt.

---

Gepubliceerd op 26-08-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar