Gemeente Werkendam

P E R S B E R I C H T

Thema: Ruimte voor de Rivier

Betreft: Werkbezoek staatssecretaris mw. Schultz van Haegen

Plaats: Werkendam


Werkbezoek staatssecretaris Schultz van Haegen in Werkendam

Afgelopen maandag heeft staatssecretaris mw. Schultz van Haegen de Noordwaard bezocht. Dit werkbezoek vond plaats op uitnodiging van gedeputeerde Verheijen van de Provincie Noord-Brabant en burgemeester Hellegers van de Gemeente Werkendam. Het bezoek van de staatssecretaris stond in het teken van het project "Ruimte voor de Rivier". De Noordwaard vervult in dit project een cruciale rol.

Ruimte voor de Rivier is het uitgangspunt voor een nieuwe aanpak van hoogwater. In plaats van het verder verhogen en versterken van dijken wordt gekeken naar de mogelijkheden om water meer ruimte te geven. Dit kan bijvoorbeeld door het verlagen van uiterwaarden, door het landinwaarts verleggen van dijken of door het bestemmen van gebieden die bij hoogwater kunnen dienen om water tijdelijk op te vangen. Ruimte voor de Rivier onderzoekt en toetst de mogelijke maatregelen in opdracht van de staatssecretaris.

Tijdens haar werkbezoek is de staatssecretaris geïnformeerd over de potenties van de Noordwaard. Het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Werkendam (hierna: het College ) heeft nadrukkelijk kenbaar gemaakt voor mogelijke medewerking grote waarde te hechten aan de opvattingen van de bewoners. Daarom is tijdens het werkbezoek ook van gedachten gewisseld met de betrokken bewoners over de maatregelen vanuit Ruimte voor de Rivier en het vervolgproces.

Daarnaast heeft het College, mede namens het College van Gorinchem, bepleit om in samenhang met de maatregelen die in Gorinchem kunnen worden genomen ook maatregelen te treffen voor de brug en daarmee de Rijksweg A27. Wethouder Van den Heuvel heeft er bovendien op gewezen dat die maatregelen de eventuele ontwikkeling van een derde haven in het Steurgat niet mogen tegenhouden.


---------- Einde persinformatie.

Voor meer informatie over het genoemde thema:

Gemeente Werkendam

Wethouder B. M. (Sjaan) van den Heuvel

Telefoon: (0183) 50 72 00

E-mail: bm.van.den.heuvel@werkendam.nl