Ingezonden persbericht


Leidschendam, 26 augustus 2004

Persbericht 26/8 Rechtbank A'dam

Het Platform Detailhandel spreekt van een opvallende uitspraak van de Rechtbank, de inbreuk op artikel 21 van de Auteurswet leidt in dit specifieke geval tot een veroordeling van de winkelier.

Zonder toestemming mag er op grond van de Auteurswet geen foto worden gepubliceerd. De winkeldief of voortvluchtige overvaller zal echter nooit een beroep doen op artikel 21 van de Auteurswet omdat hij zich zelf dan bekend maakt.

De moderne beveiligingscamera's in winkels en winkelcentra zetten criminelen vaak haarscherp op de foto. Het publiceren van foto's om criminelen te pakken en winkelcriminaliteit te voorkomen leeft enorm in de detailhandel, bij winkelpersoneel en bij klanten.

Het Platform Detailhandel wil een verplichting voor politie en justitie om binnen 24 uur foto / video-opnames openbaar te publiceren van voortvluchtige / onbekende criminelen. In ieder geval bij ernstige misdrijven zoals geweld tegen winkelpersoneel en klanten, kassagrepen, overvallen en ramkraken. Het is zaak dat politie / justitie snel toestemming krijgen van de politiek / minister Donner om te publiceren, anders nemen winkeliers het heft in eigen hand. Eenvoudig, omdat het publiceren blijkt te werkten.

Het publiceren van foto's van onbekende daders werkt om actief en snel daders met hulp van TV-kijkers en krantenlezers op te sporen en werkt ook preventief om criminelen af te schrikken.

De detailhandel heeft eerder met minister Donner afgesproken dat onorthodoxe maatregelen om winkelcriminaliteit aan te pakken kunnen worden ingezet (Convenant 20 januari 2003).

In Engeland schroomt de overheid niet om met het publiceren van foto's van voortvluchtige criminelen / onbekende daders op te sporen. Engeland is, als lid van de Europese Unie (EU), gehouden aan dezelfde Europese Richtlijnen voor privacybescherming als Nederland.

Uit eigen informatie van de detailhandel blijkt dat het vaak gaat om overvallers die in hun eigen buurt winkels beroven of om buitenlandse criminelen die voor het plegen van overvallen speciaal naar Nederland vliegen. Het binnen 24 uur publiceren van foto's kan beide soorten daders afschrikken. De detailhandel stelt dat de zekerheid dat wordt gestraft preventief werkt. De pakkans moet daarom omhoog van 40 naar 100%.

Het Platform Detailhandel is het samenwerkingsverband van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland. Het stelt zich ten doel de belangenbehartiging van de detailhandel in Brussel en Den Haag te optimaliseren en versterken. De RND treedt in het Platform op namens de filiaal- en grootwinkelbedrijven. De Nationale Winkelraad treedt op namens de zelfstandige ondernemers in de detailhandel en het winkelambacht.