Time : 8:01:16 PM
Date : Thursday, August 26, 2004
Sender Name: FAVV-AFSCA
Persbericht - Reactie op artikel Test- Aankoop
Na kennisname van het artikel m.b.t. de veiligheid van vlees in het
septembernummer van Test-Aankoop houdt het Voedselagentschap eraan om
kort te reageren en een aantal verduidelijkingen aan te brengen.
Test-Aankoop heeft zijn onderzoek gericht naar 4 fundamentele
aspecten van de voedselveiligheid :
1.Sulfiet in gehakt
Het gebruik van sulfiet in zuiver gehakt vlees is wettelijk verboden.
Tegen de wettelijke voorschriften in wordt dit additief nog
regelmatig toegevoegd om de rode kleur van het vlees te bewaren.
In 2004 zijn er door het Voedselagentschap 620 controles gepland op
de aanwezigheid van sulfiet in gehakt vlees.
Bij deze controles worden zowel monsters genomen bij de slager, in de
groothandel, de grootkeuken als in de supermarkt.
De resultaten van Test Aankoop bevestigen de bevindingen van het
Voedselagentschap. In 2003 waren 97 monsters van gehakt vlees
wettelijk niet in orde. Bij deze vaststelling wordt door het
Voedselagentschap steeds proces-verbaal opgesteld en worden er aan de
betrokken producenten zware administratieve boetes opgelegd.
2.Bewaarvoorschriften (temperatuur en houdbaarheidstermijn)
De wettelijke bewaartemperatuur van gehakt vlees bij de ambulante
handel en tijdens het transport bedraagt effectief 2°C, deze voor
rood vlees is vastgesteld op 7°C, en dit in tegenstelling met het
artikel in Test-Aankoop dat melding maakt van een bewaartemperatuur
van 4°C.
In 2003 werden er 325 processen-verbaal (ofwel 6 %) door het
Voedselagentschap opgemaakt en dit voor inbreuken inzake temperatuur.
Hierbij kan worden opgemerkt dat de aanwezigheid van een thermometer
in de koeltoonbanken niet verplicht is. Het is echter vanzelfsprekend
dat de informatie naar de klant toe met betrekking tot het goed
naleven van de temperatuurnormen deel uitmaakt van de goede
distributiepraktijken.
3.Etikettering en traceerbaarheid
Het controleprogramma van het Voedselagentschap bevat controles op de
verplichte retraceerbaarheid van rundvlees. Er worden regelmatig
inbreuken vastgesteld. Om de controles op deze verplichte
retraceerbaarheid te verhogen, zal vanaf 1 oktober 2004 een programma
worden toegepast dat gebruik maakt van DNA-onderzoek. Deze controle
maakt het mogelijk een volledige retracering van elk stukje rundvlees
uit te voeren tot op het landbouwbedrijf van oorsprong.
4.Microbiologie
Het verminderen van het aantal gevallen van voedselvergiftiging is
een belangrijke doelstelling van het Voedselagentschap. Er wordt dan
ook bijzondere aandacht besteed aan de problematiek van bacteriële
contaminaties van voedingswaren.
Het controleprogramma van het Voedselagentschap omvat een groot
aantal microbiologische controles op verschillende voedingswaren en
in verschillende stadia van fabricage en distributie. Er is tevens
een geïntegreerd bestrijdingsprogramma tegen salmonellose in
voorbereiding.
Naast punctuele controles op de verschillende aspecten van
voedselveiligheid, zoals de vier bovenvermelde punten, zijn ook de
programma's voor de algemene hygiënekwaliteit van bedrijven van groot
belang. Het Voedselagentschap erkent dat heel wat sectoren, ook deze
vermeld in het artikel van Test Aankoop, op dit vlak grote
inspanningen doen. In het vooruitzicht van autocontrole bereiden de
sectoren gidsen voor. Enkel door een blijvende en volgehouden
controle inspanning, zowel op het niveau van de sector als door de
overheid, kan de situatie permanent verbeterd worden.
Contacts
Nl : Pascal Houbaert : 0475 20 66 73
Fr : Pierre Cassart : 0477 69 35 65