Time : 8:01:16 PM
Date : Thursday, August 26, 2004
Sender Name: FAVV-AFSCA

Persbericht - Reactie op artikel Test- Aankoop

Na kennisname van het artikel m.b.t. de veiligheid van vlees in het septembernummer van Test-Aankoop houdt het Voedselagentschap eraan om kort te reageren en een aantal verduidelijkingen aan te brengen.

Test-Aankoop heeft zijn onderzoek gericht naar 4 fundamentele aspecten van de voedselveiligheid :


1.Sulfiet in gehakt

Het gebruik van sulfiet in zuiver gehakt vlees is wettelijk verboden. Tegen de wettelijke voorschriften in wordt dit additief nog regelmatig toegevoegd om de rode kleur van het vlees te bewaren.

In 2004 zijn er door het Voedselagentschap 620 controles gepland op de aanwezigheid van sulfiet in gehakt vlees.
Bij deze controles worden zowel monsters genomen bij de slager, in de groothandel, de grootkeuken als in de supermarkt.

De resultaten van Test Aankoop bevestigen de bevindingen van het Voedselagentschap. In 2003 waren 97 monsters van gehakt vlees wettelijk niet in orde. Bij deze vaststelling wordt door het Voedselagentschap steeds proces-verbaal opgesteld en worden er aan de betrokken producenten zware administratieve boetes opgelegd.


2.Bewaarvoorschriften (temperatuur en houdbaarheidstermijn)

De wettelijke bewaartemperatuur van gehakt vlees bij de ambulante handel en tijdens het transport bedraagt effectief 2°C, deze voor rood vlees is vastgesteld op 7°C, en dit in tegenstelling met het artikel in Test-Aankoop dat melding maakt van een bewaartemperatuur van 4°C.

In 2003 werden er 325 processen-verbaal (ofwel 6 %) door het Voedselagentschap opgemaakt en dit voor inbreuken inzake temperatuur. Hierbij kan worden opgemerkt dat de aanwezigheid van een thermometer in de koeltoonbanken niet verplicht is. Het is echter vanzelfsprekend dat de informatie naar de klant toe met betrekking tot het goed naleven van de temperatuurnormen deel uitmaakt van de goede distributiepraktijken.


3.Etikettering en traceerbaarheid

Het controleprogramma van het Voedselagentschap bevat controles op de verplichte retraceerbaarheid van rundvlees. Er worden regelmatig inbreuken vastgesteld. Om de controles op deze verplichte retraceerbaarheid te verhogen, zal vanaf 1 oktober 2004 een programma worden toegepast dat gebruik maakt van DNA-onderzoek. Deze controle maakt het mogelijk een volledige retracering van elk stukje rundvlees uit te voeren tot op het landbouwbedrijf van oorsprong.


4.Microbiologie

Het verminderen van het aantal gevallen van voedselvergiftiging is een belangrijke doelstelling van het Voedselagentschap. Er wordt dan ook bijzondere aandacht besteed aan de problematiek van bacteriële contaminaties van voedingswaren.

Het controleprogramma van het Voedselagentschap omvat een groot aantal microbiologische controles op verschillende voedingswaren en in verschillende stadia van fabricage en distributie. Er is tevens een geïntegreerd bestrijdingsprogramma tegen salmonellose in voorbereiding.

Naast punctuele controles op de verschillende aspecten van voedselveiligheid, zoals de vier bovenvermelde punten, zijn ook de programma's voor de algemene hygiënekwaliteit van bedrijven van groot belang. Het Voedselagentschap erkent dat heel wat sectoren, ook deze vermeld in het artikel van Test Aankoop, op dit vlak grote inspanningen doen. In het vooruitzicht van autocontrole bereiden de sectoren gidsen voor. Enkel door een blijvende en volgehouden controle inspanning, zowel op het niveau van de sector als door de overheid, kan de situatie permanent verbeterd worden.

Contacts
Nl : Pascal Houbaert : 0475 20 66 73
Fr : Pierre Cassart : 0477 69 35 65