GroenLinks Heerlen

Ten Esschen / Heerlen, 26 augustus 2004

Aan de voorzitter van de gemeenteraad van Heerlen,

De heer A.M.G. Gresel

p/a de griffier van de gemeenteraad,
de heer J. Geurts
j.geurts@heerlen.nl

Betreft: Operatie Hartslag en de bejegening van dakloze drugsgebruikers

Kader: vragen aan het college van burgemeester en wethouders van Heerlen conform artikel 35 reglement van orde van de gemeenteraad

Geachte heer Gresel,

ik wens namens de gemeenteraadsfractie van GroenLinks over Operatie Hartslag en de bejegening van dakloze verslaafden schriftelijke vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders conform artikel 35 van het reglement van orde van de gemeenteraad. Ik verzoek u daarbij om het college van B&W zo spoedig mogelijk van deze vragen in kennis te stellen, zodat dit een tijdige beantwoording van deze vragen bevordert. Omdat het in dit geval uw portefeuille betreft en omdat de commissie VVM op maandag 13 september as. vergadert in het politiebureau van Heerlen - centrum, acht ik het wenselijk dat er op deze bijeenkomst aandacht wordt geschonken aan de onderstaande vragen.

De afgelopen tijd hebben de regionale kranten aandacht besteed aan Operatie Hartslag en de gevolgen van vooral het handhaven van de openbare orde op de bejegening van dakloze verslaafden. De basis voor deze publicaties vormde een rapport van de onderzoekers Monique Coumans en Ronald Knibbe. U heeft hier weerwoord op gegeven en dit is bijvoorbeeld gisteren weer beantwoord door enkele dakloze verslaafden en vrijwilligers. Grosso modo bestaan er verschillen van inzicht en mening over twee aspecten ten gevolge van de intensievere handhaving van de openbare orde in het centrum van Heerlen: er zou verspreiding plaatsvinden van drugshandel in buurten buiten het centrum van Heerlen, maar ook in Kerkrade en Maastricht; en de dakloze verslaafden worden wel of niet meer opgejaagd, wat hun welzijn niet bevordert.

Ik acht op zich een dergelijke openbare discussie via de krant een goede zaak, maar de verschillen van mening creëren bij mij als raadslid wel de behoefte tot nadere duidelijkheid. Daarbij is naar mijn mening het succes van Operatie Hartslag groter als mogelijke negatieve gevolgen worden geminimaliseerd. Dit leidt mij tot de volgende vragen en verzoeken:

Om meer inzicht te krijgen in de mogelijke negatieve gevolgen van de versterkte openbare ordehandhaving, verzoek ik u om zo onafhankelijk en objectief mogelijke (wellicht ook meetbare) gegevens te verzamelen. Deze gegevens moeten vooral inzicht geven in: . de werkelijke mate van verspreiding van drugshandel en drugsgerelateerde criminaliteit vanuit het centrum van Heerlen en de stationsomgeving naar elders en in hoeverre maatregelen in het kader van Operatie Hartslag deze verspreiding en verplaatsing in de hand werken; . de huidige toestand van de drugsscene en in het bijzonder de mogelijke verharding (slechtere kwaliteit drugs, toename gebruik crack, hogere gezondheidsrisico's, gevoelens opgejaagd te worden, enz.); . de verbetering en het nog voor meer mensen toegankelijk maken van opvang, zorg, werk en zinvolle tijdsbesteding, maar ook het verstrekken van o.a. methadon en heroïne om daarmee het welzijn van drugsverslaafde daklozen te vergroten en de drugsgerelateerde criminaliteit te verminderen; . de daadwerkelijke uitvoering van het beleid van gebiedsontzeggingen voor mensen die overlast veroorzaken, waarbij de specifieke vragen zijn: welke overlast men moet veroorzaken om voor een gebiedsontzegging in aanmerking te komen en wordt er hierbij onderscheid gemaakt / is er verschil in tolerantie tussen (bekende) dakloze verslaafden en andere burgers?

Tevens verzoek ik u zo nodig voorstellen te ontwikkelen voor aanpassingen van het beleid die de voordelen van Operatie Hartslag in stand houden maar die de mogelijke nadelen verminderen.

Voor de goede orde deel ik u nog mede dat ik een afschrift van deze vragen naar de media heb gezonden. Ik dank u bij voorbaat voor uw aandacht en medewerking.

Met vriendelijke groeten,
namens de fractie van GroenLinks
in de gemeenteraad van Heerlen,

Harrie Winteraeken


---- --