European Commission

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

NL

P/04/98

Brussel, 26 augustus 2004

11941/04 (Presse 247)

Verklaring van het Voorzitterschap namens de Europese Unie over de voortdurende verslechtering van de situatie in Moldavië

De Europese Unie volgt, in nauw overleg met de Verenigde Staten, met grote bezorgdheid de voortdurende verslechtering van de situatie in Moldavië. De EU is bijzonder bezorgd over de aanhoudende campagne van de eigenmachtig benoemde autoriteiten van Trans-Dnjestrië om scholen die het Latijnse schrift gebruiken, met geweld te sluiten.

De acties van de Trans-Dnjestrische autoriteiten maken deel uit van een breder patroon van obstructiepolitiek, zowel in het politieke proces als met betrekking tot de verwijdering van Russisch militair materieel uit Moldavië. Daarom hebben de Europese Unie en de Verenigde Staten op 27 februari 2003 visumbeperkingen opgelegd aan zeventien Trans-Dnjestrische leiders. Als reactie op het recente optreden van de Trans-Dnjestrische leiders in de regio heeft de Europese Unie, in nauwe samenwerking met de Verenigde Staten, besloten visumbeperkingen op te leggen aan nog tien ambtsdragers van Trans-Dnjestrië die rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor het sluiten van scholen die het Latijnse schrift gebruiken.