Digitale Gemeente Houten

Nieuw orgel voor Het kruispunt

dinsdag 17 augustus 2004 - Bron: Kees Versteegt

Op vrijdagavond 27 augustus 2004 zal het nieuwe orgel in Het Kruispunt aan Het Spoor 51 in gebruik worden genomen. Het Kruispunt is het kerkgebouw van de gereformeerde kerk (vrijgemaakt) te Houten.

Het orgel is afkomstig uit de inmiddels gesloten gereformeerde kerk van de Lier. Door de orgelbouwer Pels en van Leeuwen uit s Hertogenbosch is het orgel na een opknap en schoonmaakbeurt in de werkplaats overgeplaatst naar de kerk in Houten.

Veel tijd en moeite is er gestoken in een grondige herintonatie van het instrument. De oorspronkelijke neo-barokke intonatie uit de jaren 60 maakte dit noodzakelijk. Bij de herintonatie is Harry van Wijk, cantor organist van de Kandelaar kerk in Amersfoort, opgetreden als adviseur.

Het orgel zal op vrijdag avond 27 augustus voor het eerst bespeeld worden door Harry van Wijk en de eigen organisten van de gemeente. Op deze avond zal het orgel in al zijn facetten te horen zijn. Als solo instrument, in samenwerking met het kerkensemble de Gittith en met diverse solo instrumenten. Gezien de primaire taak, het begeleiden van de samenzang, zal er ook veel samenzang zijn van diverse psalmen, gezangen en liederen die in de erediensten worden gezongen. Iedereen is van harte welkom om deze feestelijke muzikale avond mee te maken.

Wilt u het instrument zelf bespelen dan is daarvoor gelegenheid op zaterdag middag 28 augustus 2004 van 13.30 tot 16.30. Inschrijving bij binnenkomst.

Na de ingebruikname van het orgel gaat de Kruispunt Concert Serie van start. Doelstelling van deze concertserie is om een culturele bijdrage te leveren voor de inwoners van Houten en omgeving en een bijdrage te leveren aan de kosten voor het plaatsen van het orgel.

Er zijn reeds tien concertavonden gepland in het seizoen 2004-2005. Deze avonden zullen zich kenmerken door een grote diversiteit aan muzikale uitingen. Er zal door bekende organisten geconcerteerd worden op het orgel (ook met samenzang), er worden kooravonden gehouden met het plaatselijke Gospelkoor Njoy, en het orkest De Bazuin uit Utrecht zal optreden.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2004 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).