Provincie Friesland


---

Gezamenlijk PERSBERICHT

namens de Stuurgroep Waddenprovincies

Nummer: 224 JU
Datum: 25 augustus 2004

Gezamenlijke reddingsoefening met en voor wadlopers

Op vrijdag 27 augustus vindt er op de Waddenzee een reddingsoefening plaats met en voor wadlopers. Ruim 80 wadlopers zullen daarbij door reddingboten van de KNRM en een helikopter van de Koninklijke Luchtmacht (SAR) bij de Zuider Spruit (ten Zuiden van Ameland) van het wad worden gehaald. Bij deze oefening gaat het om de communicatie rond een calamiteit, het uiteindelijk beschikbaar komen van materieel en het redden van de wadlopers. Uit de evaluatie zal moeten blijken of er reden is de bestaande procedures aan te passen.

De calamiteit in deze oefening ontstaat na een (gesimuleerd) hartprobleem bij één van de wadlopers, waardoor de hele wadlopersgroep in de problemen komt. Het blijkt tijdens de oefening niet meer mogelijk om het land te bereiken en de groep moet van het wad worden gehaald.

Oefening Initiatief stuurgroep Waddenprovincies
De oefening is een initiatief van en wordt gecoördineerd door de Stuurgroep Waddenprovincies, een samenwerkingsverband tussen de provincies Fryslân, Groningen en Noord-Holland. Aan de oefening wordt deelgenomen door de 7 wadlooporganisaties en individuele wadloopgidsen. Bij de oefening zijn de politie Fryslân, de Koninklijke Marine (Kustwachtcentrum), de GGD Fryslân, de KLPD, de KNRM, de Koninklijke Luchtmacht (SAR), Ministerie van LNV en Rijkswaterstaat betrokken. De Stuurgroep Waddenprovincies heeft in 1996 met de wadlooporganisaties een Convenant Wadlopen afgesloten. Dit convenant heeft tot doel de veiligheid van het wadlopen te waarborgen, de aantrekkelijkheid van het wadlopen te behouden en de natuurwaarden van het Wad te beschermen. Met de wadlooporganisaties zijn afspraken gemaakt over het testen van de procedures rond een mogelijke calamiteit in de vorm van een reddingsoefening. In 2000 is een oefening met wadlopers gehouden ten zuiden van Engelsmanplaat.

Minimaliseren risico's
In de wadloopvergunningen die de Stuurgroep Waddenprovincies verleent, staat de veiligheid van gidsen en deelnemers voorop. Wadlopen is echter nooit zonder risico's. Het is daarom van belang deze risico's te minimaliseren. Een vergunninghouder moet beschikken over voldoende kennis en ervaring met het wadlopen en moet tijdens een tocht ook de juiste communicatie- en veiligheidsmaterialen meenemen. In de praktijk blijkt overigens dat de gidsen zich goed bewust zijn van de risico's tijdens een wadlooptocht en zich goed houden aan de veiligheidseisen.

Noot voor de pers
Voor meer informatie over de reddingsoefening kunt u contact opnemen met provincie Fryslan: Jolanda Ubels, team Communicatie, tel. 058-52925816 of 06 52071116. KNRM: Kees Brinkman, voorlichting, tel 0255 546454 of 06 53236420.

---- --