Gemeente Best

26-08-2004

Gemeente ervaart schenking

Burgemeester Demmers - van der Geest ontvangt stukken Joe Mann

Burgemeester A.M. Demmers - van der Geest heeft donderdag 26 augustus 2004 stukken in ontvangst genomen die persoonlijk bezit zijn geweest van Joe Mann. Het betreft een bijbel, een bajonet en een Amerikaanse vlag. Deze persoonlijke bezittingen zijn aan het gemeente- bestuur aangeboden door de weduwe van Christ van Rooij, één van de oprichters van het voormalige Brabant Airborne Museum. Het college van B. en W. heeft deze in dank aanvaard.

Persoonlijke bezittingen
Sinds de opheffing van het Brabant Airborne Museum is mevrouw Van Rooij - Kapteijns in het bezit geweest van de persoonlijke bezittingen van Joe Mann. Haar wijlen man was via de familie van deze Amerikaanse parachutist in het bezit gekomen van de bezittingen. Zij hecht er echter waarde aan dat deze waardevolle herinneringen voor het publiek toegankelijk zijn en in de toekomst blijven. Daarom heeft zij de bezittingen aan het gemeentebestuur aangeboden.

Publiek toegankelijk
Het college van B. en W. heeft de stukken in dank aanvaard en sluit zich volledig aan bij het belang van de publieke toegankelijkheid van de stukken. Zeker gezien het feit dat er in september wordt stilgestaan bij de bevrijding van Best 60 jaar geleden. In dit kader is in overleg met de schenkster besloten om de bezittingen voorlopig in het gemeentehuis tentoon te stellen en niet in bruikleen te geven aan een passend museum.

Joe Mann
Joe Mann was een parachutist van de Amerikaanse Airborne-divisie, die in september 1944 heeft bijgedragen aan de bevrijding van vele plaatsen in het zuiden van Nederland. Bij een poging van het 502e regiment van de 101e Airborne-divisie om de bruggen bij het Wilhelminakanaal bij Best onschadelijk te maken, raakte Joe Mann op 18 september 1944 gewond. De volgende dag slaagden Duitsers erin om handgranaten richting Joe Mann en zijn medestrijders te gooien. Eén van de granaten kon niet onschadelijk worden gemaakt. Daarom ging Joe Mann erop liggen. Hij stierf, maar redde het leven van zijn kameraden.

Best werd uiteindelijk op 24 oktober 1944 bevrijd door de 15e Schotse Divisie.