Politie Gelderland-Zuid

Aanpak rijden onder invloed blijft nodig

Groesbeek 27-08-2004 - (03)

Alcoholgebruik in het verkeer is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. Dit heeft een groot aantal verkeersdoden en -gewonden tot gevolg. Bovendien is rijden onder invloed geen verkeersovertreding, maar een misdrijf. Het politieteam Groesbeek heeft het tegengaan van rijden onder invloed dan ook als een van de belangrijkste doelstellingen in het teamwerkplan opgenomen.

Op diverse wijzen wordt er vorm gegeven aan de praktische uitvoering van die doelstelling. Niet alleen worden er drankcontroles gehouden op momenten waarop dat bijna vanzelfsprekend is, bijvoorbeeld tijdens het carnaval, maar ook worden er zogeheten vliegende controles gehouden. Dit betekent dat tijdens de gewone surveillances verspreid door het werkgebied bestuurders op alcohol kunnen worden gecontroleerd. Ook hanteert het team een bronaanpak, dat wil zeggen dat zij vooral op die plaatsen controleert waar regelmatig alcohol gebruik usance lijkt te zijn geworden, zoals bij (sport)verenigingen en rond evenementen.

Cijfers
Kijkend naar de cijfers, zien we in het eerste half jaar van 2004 een aantal processen-verbaal voor rijden onder invloed van 63. Het aantal afgenomen blaastesten ligt al over de 1800. Deze cijfers zijn door het team al dan niet in samenwerking met de collegas van Verkeershandhaving bereikt. Ondanks veelvuldige alcoholcontroles blijft het aantal bestuurders onder invloed verontrustend hoog. Het streven is gericht op maximaal 1,5% rijders onder invloed. In 2003 lag dit percentage voor onze regio op 2,9%. Dit is, hoewel nog steeds te hoog, wel een stuk lager dan het landelijk gemiddelde van 4,3%.

Binnen het werkgebied van team Groesbeek ligt het overtredingspercentage dus aan de hoge kant. Uit de cijfers blijkt dat het nodig is door te gaan met de alcoholcontroles, hetgeen het team dan ook zeker zal doen.

Controles
Afgelopen woensdag- en donderdagavond tussen 17.00 uur en 22.00 uur heeft het team in het kader van een sportevenement gecontroleerd op de Postweg. In totaal moesten 514 automobilisten een blaastest doen. Hiervan bleken 4 bestuurders met teveel alcohol op achter het stuur te zitten. De hoogste hoeveelheid ug/l bedroeg 616. Van deze persoon is het rijbewijs ingevorderd.