Gemeente Almere

Bouwvergunningen starterswoningen aangevraagd

In opdracht van de gemeenteraad werkt de gemeente aan een inhaalslag wat betreft de bouw van starterswoningen. Allereerst komen er in 2004 ongeveer 200 tijdelijke starterswoningen in Almere Haven, Stad en Buiten. Op iedere locatie wordt samengewerkt met een Almeerse woningcorporatie. De bouwvergunningen zijn inmiddels aangevraagd. Voor de jaren tot 2010 zoekt de gemeente naar definitieve oplossingen onder andere in de nieuwbouwgebieden.

De corporaties kunnen de grond vijf jaar kosteloos gebruiken. Daarna worden de woningen verplaatst naar een definitieve locatie waar ze een tweede leven krijgen: of in de oorspronkelijke opzet, of als onderdeel van een ander woongebouw. De woningen blijven bestemd voor de doelgroepen van starterswoningen.

Doelgroepen
De woningen zijn bedoeld voor starters en herstarters met een smalle beurs. Dit zijn vooral startende jongeren tussen de 18 en 30 jaar, die zowel alleenstaand als samenwonend kunnen zijn, maar ook bijvoorbeeld mensen die na een echtscheiding al dan niet tijdelijk behoefte hebben aan kleine goedkope woonruimte. De huurprijzen van de woningen liggen op een niveau, zodat huurders de maximale huursubsidie kunnen krijgen en variëren van 325,- tot 365,- per maand.

Bouwvergunning
Voor alle drie de locaties is een bouwvergunning aangevraagd. Daarnaast is een tijdelijke vrijstelling van het geldende bestemmingsplan aangevraagd, artikel 17 van de wet op de Ruimtelijke Ordening. Deze aanvraag voor vrijstelling ligt van 18 augustus t/m 1 september 2004 ter inzage op het stadhuis in Almere Stad en op alle stadsdeelkantoren. In deze periode is het mogelijk om een zienswijze in te dienen. Voor de locaties in Stad en Haven loopt daarnaast nog een inventarisatie in het kader van de wet op Flora- en Faunabeheer.

Inschrijven
De woningcorporaties verzorgen, met ondersteuning van de gemeente, de communicatie naar omwonenden en mogelijke huurders. Om in aanmerking te komen voor een starterswoning, is inschrijving bij Woningnet noodzakelijk. De corporaties geven verdere informatie over selectie en toewijzing van de woningen.

Locaties
Op alle drie locaties komen woningen, die zijn gebouwd volgens het IFD-principe (industrieel, flexibel en demontabel); definitieve woonkwaliteit op een tijdelijke locatie. Onderdelen van de woningen worden in de fabriek gemaakt en afgewerkt. Daarna worden ze op de bouwplaats samengevoegd.

Bouwrijp maken
Tegelijk met de bouwaanvragen is ook gestart met de voorbereiding van het bouwrijp maken van de locaties. Vanwege de te volgen procedures en benodigde voorbereidingstijd starten de werkzaamheden voor het bouwrijp maken begin oktobe r.Dewoningenkunnenmedionovemberworden geplaatst. Het streven is om rond de jaarwisseling het eerste deel van de woningen op te leveren. In tegenstelling tot eerdere berichten hebben de corporaties er voor gekozen de woningen toch aan te sluiten op gas of stadsverwarming. De woningen krijgen geen CAI-kabel, hier is een draadloze oplossing voor gevonden.

Meer informatie en beeldmateriaal op www.almere.nl/startershuisvesting .