Gemeente Almere

Onderhandelingsresultaat over herstructurering Haven

Ymere is gestart met de sloop van 12 woningen en 4 bedrijfsruimten in de Meerstraat/Deltastraat in Almere Haven. De sloop betekent een belangrijke stap voor de revitalisering van het centrumgebied Almere Haven Zuid. De sloop vormt een onderdeel van het herstructureringsproject Bombardon en duurt naar verwachting 7 weken.

De start van de sloop is het resultaat van een langdurige onderhandeling tussen Ymere en de gemeente Almere. Beide partijen zijn tevreden over het resultaat.

Project Bombardon
Voor het plangebied Bombardon is in juli 2002 het Ontwikkelingsplan Centrum Zuid Almere Haven door de gemeenteraad vastgesteld. Het plan behelst onder meer de realisatie van een Hema/Blokker, uitbreiding en vernieuwing van zorgcentrum/ bejaardenhuis de Overloop en de realisatie van circa 34 nieuwbouwappartementen en een garage door Ymere en 16 nieuwbouwappartementen en een bedrijfsruimte door GSA in het plangebied.

Sloop en ontwikkeling nieuwbouw
Onderdeel van dit Ontwikkelingsplan vormt de sloop van 12 woningen en 4 bedrijfsruimten van Ymere in de Meerstraat/Deltastraat. Ymere heeft hier met de gemeente Almere over onderhandeld. De grond die vrijkomt na de sloop, verkoopt Ymere aan de gemeente Almere. Daarnaast knapt Ymere de aangrenzende appartementen van de slooplocatie op.

Na langdurige onderhandelingen zijn Ymere en de gemeente tevreden over het resultaat, een totaalpakket aan afspraken. De partijen zijn over en weer het volgende overeengekomen: de kosten als het gevolg van de sloop worden gecompenseerd door het realiseren van maximaal 40 koopwoningen op de locatie van de oude school de Bombardon alsmede door het vastleggen van een voorkeursrecht/ compensatieregeling voor het realiseren van koopwoningen in de nabije toekomst.

Activiteiten in het plangebied
In het kader van het project Bombardon zijn de Westerdreefgarage en de Bombardonschool al gesloopt. De sloop van de Meerstraat/Deltastraat zal naar verwachting circa 7 weken duren. In december 2003 gaf de gemeente Almere hiervoor een sloopvergunning af aan eigenaar woningcorporatie Ymere. Enkele nieuwbouwprojecten in het plangebied zijn daarnaast momenteel in voorbereiding.

Revitalisering Almere Haven
Op 26 juni 1997 is het Revitaliseringsplan Almere Haven door de gemeenteraad vastgesteld. Speerpunten in dit plan zijn het versterken van het winkelgebied in Almere Haven, de vernieuwing van het centrumgebied en aanvullende (duurdere) woningbouw in en om Almere Haven om het aantal inwoners en daarmee het draagvlak voor de voorzieningen te vergroten. Almere Haven dreigde namelijk, door de groei van Almere Stad, een beetje achterop te raken.

De revitalisering van Almere Haven is inmiddels al enige tijd gaande. De aanpak van het stadsdeel bestaat uit vier grote herstructureringsprojecten: het totale centrumgebied, Kustzone en Oostrand, Bombardon en Stadswerfpark.