VNG


Uitbreiding ondersteuning aan gemeenten bij aanpak huiselijk geweld

Meer en meer gemeenten werken actief aan beleid om huiselijk geweld aan te pakken. Om gemeenten te ondersteunen en te stimuleren biedt de VNG ook steeds meer mogelijkheden middels het recent uitgebreide ondersteuningsprogramma 'Aanpak Huiselijk Geweld.' Gemeenten immers vervullen een belangrijke regierol bij het aanpakken van huiselijk geweld en de VNG is gemeenten hierbij van dienst. Aan dit ondersteuningsprogramma namen al 88 gemeenten een jaarlang actief deel. De kern van de ondersteuning bestaat uit het deel nemen aan kringbijeenkomsten voor gemeenten en ondersteuning door consulenten. Op deze manier kunnen gemeenten op maat gesneden advies vragen aan deskundigen en aan elkaar. Tevens kunnen de gemeenten op het besloten gedeelte van de website www.aanpakhuiselijkgeweld.nl met elkaar communiceren. Hier is ook uitgebreide informatie te vinden over het onderwerp.
Gedurende de kringbijeenkomsten worden ervaringen uitgewisseld, oplossingen aangedragen voor problemen en kennis gedeeld. Met het aantal van 88 gemeenten was de maximale ondersteuningscapaciteit echter bereikt waarna de VNG heeft besloten haar ondersteuningsprogramma, met behulp van een subsidie van het ministerie van Justitie uit te breiden. Dit heeft onmiddellijk geleid tot een flinke toename van het aantal gemeenten dat deel neemt aan de kringbijeenkomsten of advies heeft aangevraagd. Zo hebben de 27 Noord- en Midden-Limburgse gemeenten hun eigen kring gevormd en een eigen ambassadeur namens het programma ingezet.

Inspirerende voorbeelden van gemeenten die al geruime tijd het organiserende vermogen van hun gemeente volledig inzetten zijn Dalfsen en Haarlem. De regierol van de gemeente bestaat ondermeer uit het samenbrengen van de verschillende hulpverleningsorganisaties en instanties. Mogelijke signalen van huiselijk geweld worden hierdoor beter herkend, er kan sneller actie worden ondernomen en de instanties werken nauw samen in een geïntegreerde aanpak.

Den Haag, 27 augustus 2004