Vredessite 'de nieuwe oorlog'


Vredesactivist Gerard van Alkemade overleden

Den Haag, 26 augustus 2004 - Na een, gelukkig zeer kort, ziekbed is vannacht om 0:50 uur Gerard van Alkemade op 65 jarige leeftijd overleden.
Gerard kwam begin augustus vervroegd terug van vakantie, omdat hij zich zorgen maakte over zijn gezondheid. Hij verloor steeds meer controle over zijn linker lichaamsdelen. Na onderzoek bleek hij een hersentumor te hebben, die niet operatief verwijderd zou kunnen worden.
Gerard aanvaardde zijn lot op een bijzonder sterke en nuchtere wijze. Hij twijfelde sterk aan het nut van een levensverlengende behandeling, zoals bestraling of chemo-therapie, niet in de laatste plaats om principiële redenen.
Nog voor de onderzoeken afgerond waren, heeft het lot voor hem beslist. Gistermiddag kreeg hij een hersenbloeding, werd opgenomen in het ziekenhuis en raakte in coma. In het warme gezelschap van zijn vriendin, familie en vrienden is hij daar vredig ingeslapen. Sociaal als hij was, zag hij kans al heel bewust en zorgvuldig afscheid te nemen van velen om hem heen. De laatste ontmoetingen met Gerard waren heel bijzonder.
Gerard kan terugzien op een bijzonder welbesteed leven en hij was zelf "niet ontevreden". Een hem typerende understatement, weinig mensen hebben zich met zo veel overgave totaal ingezet voor vrede en gerechtigheid.

---

U kunt thuis (Juffrouw Idastraat 2a, 2513 BG te Den Haag) afscheid nemen van Gerard, op a.s. zaterdag, zondag en maandag tussen 15:00 en 18:00 uur.
Dinsdag 31 augustus om 14:00 uur wordt Gerard begraven in het familiegraf op de begraafplaats Oud Eik en Duinen, Laan van Eik en Duinen 38/40, 2564 GT Den Haag. Gerard stelt het op prijs wanneer u per openbaar vervoer of op de fiets komt. Als u bloemen wilt meenemen, dan liefst bloemen 'van het veld'. Gerard vertrekt van huis om 13:30 uur. Als u mee wilt rijden dan kunt u op de fiets (niet met de auto) aansluiten achter de bescheiden rouwstoet.
Namens het Haags Vredes Platform,
Boyd Noorda
070-3654124


_____