VVD



Nieuws

19 aug 2004 - Pieter Hofstra wil via Kamervragen
uitleg over beloning rijgedrag

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat gaat bij wijze van proef automobilisten die zich netjes gedragen met een cadeau belonen. Minister Peijs start het experiment in oktober dit jaar. De proef draagt volgens het ministerie bij aan een betere doorstroming. Het gedrag van automobilisten wordt geregistreerd door een systeem in de auto. Dit systeem bestaat uit een beeldscherm waarop de automobilist continu wordt geïnformeerd over zijn volgafstand en snelheid. VVD-Kamerlid Pieter Hofstra heeft Kamervragen gesteld over dit onderwerp.

Vragen van het lid Hofstra (VVD) aan de minister van Verkeer en Waterstaat over beloning goed rijgedrag

1. Heeft u kennisgenomen van het artikel over het belonen van goed rijgedrag door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat?

2. Heeft u de Tweede Kamer geïnformeerd over de op handen zijnde start van het project 'Belonitor' waarbij goed rijgedrag van automobilisten beloond gaat worden? Zo ja, hoe en wanneer heeft dit plaatsgevonden? Zo nee, waarom is dit niet gebeurd?

3. Vindt de minister het principieel juist om mensen te belonen voor 'normaal' gedrag? Bent u van mening dat u zich op een hellend vlak begeeft door deze vorm van belonen?

4. Hoe ziet u de praktische verdere uitwerking van deze proef indien de proef een positief resultaat geeft, gelet op de meer dan 7 miljoen voertuigen die wellicht in aanmerking komen voor de benodigde registratieapparatuur?

5. Heeft u kennis genomen van een promotieonderzoek naar beloningen in de verkeerspraktijk(Hagenzieker, 1999, ISBN: 90-9012343-1), uitgevoerd door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV)? In dit onderzoek wordt een gelijke wijze van belonen onderzocht. Zo ja, is de minister van mening dat dit nieuwe onderzoek iets toe kan voegen aan de al bekende resultaten? Zo nee, waarom is dit niet gebeurd?

6. Deelt u de mening van de VVD-fractie dat dit project een typisch voorbeeld is van verkwisting van belastinggelden en dat dit project daarom niet tot uitvoering moet worden gebracht?

7. Kunt u aangeven onder welk begrotingsartikel de kosten voor het project 'Belonitor' staan geboekt?

8. Kunt u aangeven of en zo ja welke andere projecten met behulp van dit artikel worden gefinancierd?

9. Bent u bereid deze vragen voor 1 september 2004 te beantwoorden en geen onomkeerbare stappen te nemen op dit gebied totdat u de Tweede Kamer antwoord heeft gegeven op deze vragen?

18 augustus 2004