AutoRai

27-8-2004

Toyota toont krachtige en ultraschone 2.2 D-CAT dieselmotor

Toyota zal op de Autosalon van Parijs een D-4D 180 Clean Power concept dieselmotor aan het publiek laten zien. Het in Europa en Nederland sterk groeiende merk wil laten zien dat dieselprestaties en milieuvriendelijkheid prima hand in hand gaan.

De Toyota D-4D 180 Clean Power concept car is uitgerust met de nieuwe Toyota D-4D Clean Power conceptmotor, die direct tot een van de meest schone en krachtige dieselmotoren in zijn klasse behoort. Het vermogen ligt rond de 180 pk/130 kW en het maximum koppel bedraagt ongeveer 400 Nm. De bijzonderheid van deze conceptmotor is dat de uitstoot van NOx en roetdeeltjes respectievelijk 50% en 80% onder de EURO IV emissiewaarden zitten, dankzij Toyotas D-CAT technologie.

De Toyota D-4D 180 Clean Power concept car heeft tot doel te laten zien hoe ver moderne dieseltechnologie kan gaan. Onder de motorkap vindt men een 2,2 liter Toyota D-4D Clean Power concept motor. Een productieversie van dit motorconcept zal in 2005 worden gelanceerd. De innovatieve motor geeft het begrip schone kracht een totaal nieuwe betekenis. De motor is leider in zn klasse waar het gaat om vermogen en koppel en het zorgt voor s werelds laagste gecombineerde uitstoot van NOx en roetdeeltjes voor dieselmotoren. Een en ander wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van het unieke D-CAT (Diesel Clean Advanced Technology) dat door Toyota in eigen huis werd ontwikkeld. In het hart van Toyotas D-CAT bevindt zich het DPNR systeem (Diesel Particulate NOx Reduction System) en Toyota's nieuwe piezoelectric Common Rail systeem. Volledig geïntegreerd in deze technieken zijn uiteenlopende andere technologieën die er gezamenlijk voor zorgen dat dit de meest effectieve oplossing is voor het reduceren van dieselemissies.
De Toyota D-4D conceptmotor ontwikkelt ongeveer 180 pk/130 kW, waarden die boven de klasse van de 1,9 tot 2,2 liter dieselmotoren uitstijgen en welke alleen bij hoger gepositioneerde V6 dieselmotoren te vinden zijn. Hetzelfde geldt voor het maximum koppel van rond de 400 Nm.