Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Zware tegenstand in derde ronde EU Jeugdkampioenschap Op de derde dag van het EU Jeugdkampioenschappen in Mureck zaten er zware tegenstanders te wachten: Tony en Twan speelden op het derde bord en Mehran op het tweede. Ook Eva trof - of beter gezegd, trof het niet - met een Poolse jongen met een rating van 2000 . Melissa en Lisa speelden tegen locale favorieten.

Twan kwam minder te staan, maar toonde veerkracht. Terwijl zijn tegenstander nog maar één minuut op de klok had, bleef hij rustig en speelde telkens de beste zet. De vrouwelijke arbiter was zo onder de indruk van Twans resolute spel, dat ze al vermoedde dat er sprake was van doping. Toen Twan, nadat hij het verdiende halve punt had binnengehaald, zijn blikje fris (Red Bull) wilde opruimen, wist ze het zeker en sprak hem vermanend toe!

Zoek het blikje Red Bull!

Lisa en Melissa hadden geen doping nodig. Het was even zoeken waar de tegenstandsters aan te pakken, maar beiden haalden soepel het volle punt binnen. Bij Eva verliep het iets minder soepel. Haar sterke tegenstander vond al snel een truc, waarmee hij een stuk won. Mehran heeft stalorders gekregen de dader morgen ter verantwoording te roepen. Hij is zo gedreven op revanche dat hij nu al van plan is Eva erbij te halen als de fatale matzet in beeld komt. We zullen zien! Vandaag in de derde ronde behandelde Mehran de opening netjes, maar in plaats van een pion op d4 te belegeren, besloot hij tot een combinatie waarbij zijn fianchetto-loper tegen een kleine kwaliteit geruild werd. De toren bleek niet opgewassen tegen met name wits zwartveldige loper. Tony had op het derde bord een zware dag. Langzaam, maar helaas ook erg zeker, werd hij weggedrukt.

Na het avondeten van pizza (met gelukkig ook een vegetarische variant) werd er een uurtje 'gekoehandeld', waarschijnlijk geïnspireerd door de landelijke omgeving. De jongens konden na deze zware handel de slaap niet vatten. Omdat schaapjes tellen wel wat erg triviaal is (en muggen tellen niet te doen), besloten ze tot een andere vorm van schaak: personage-schaak. Alle pionnen heetten Gregor, naar de kleinzoon van Gunther. Tea was uiteraard koningin en Dolf koning, Mehran en Tony waren torens, Lisa en Melissa waren lopers en Eva en Twan paarden. Ze hadden het dan ook over Gregor slaat Gregor, Gregor-storm en Dolfs-gambiet. De slaap kwam helaas niet sneller.

Scores:
Eva Gorter (t/m 12 jaar): 1 uit 3
Mehran Kamali (t/m 12 jaar): 2 uit 3
Lisa Hortensius (t/m 14 jaar): 1 uit 3
Twan Burg (t/m 14 jaar): 2½ uit 3
Melissa Muhren (t/m 16 jaar): 1 uit 3
Tony Zhang (t/m 16 jaar): 2 uit 3

Verslag ronde 2: Drie Nederlanders op 2 uit 2 bij EU Jeugdkampioenschap
Van der Weide en Schuurman op het vinkentouw in In de zesde ronde van het het 19e Schwarzacher Open, heeft de Amsterdamse meester Karel van der Weide remise gespeeld tegen internationaal meester Georg Danner. Van der Weide staat nu samen met 11 andere spelers op de gedeelde derde plaats met 4,5 punt. Onder hen ook Petra Schuurman die met wit haar vriend Herman Grooten versloeg.

Stevig aan de leiding gaat grootmeester Shchekachev met 6 punten, gevolgd internationaal meester Williams (5 punten).