Ministerie van Justitie

Minder meldingen seksueel misbruik RK-Kerk

Het aantal meldingen van seksueel misbruik in pastorale relaties in de Nederlandse RK-Kerk is in de afgelopen jaren afgenomen. In 2002 kreeg de stichting Hulp en Recht, die slachtoffers van seksueel misbruik in de RK-Kerk bijstaat, nog 47 meldingen. Vorig jaar waren dat er twaalf, dit jaar tot nu toe twee.

Het hoge aantal meldingen in 2002, ook ten opzichte van de jaren daarvoor, heeft volgens Hulp en Recht wellicht te maken met de publiciteit in dat jaar over honderden misbruikzaken in de Amerikaanse RK-Kerk. Hulp & Recht wil hulp en recht bieden aan mensen die het slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik door priesters, religieuzen en kerkelijk werkers.

De organisatie heeft een meldpunt ingericht voor mensen die contact willen over een geval van seksueel misbruik in rooms-katholiek kerkelijk verband. De meldpuntfunctionaris heeft tweemaal per week telefonisch spreekuur. Bellen kan op maandagochtend en donderdagavond met het nummer 0900 8998411 ( 0,10 per minuut). Buiten het telefonisch spreekuur kan er een voicemailbericht worden achtergelaten, waarna zo snel mogelijk een reactie volgt. Ook is het mogelijk via post of e-mail contact op te nemen: Meldpunt seksueel misbruik R.-K. Kerk, Postbus 56, 5070 AB Udenhout, e-mail: meldpunt@hulpenrecht.nl .
* Kijk voor meer informatie over Hulp en Recht op: www.hulpenrecht.nl

Voor meer informatie, vragen en suggesties over deze site kunt u terecht bij de redactie

Laatst gewijzigd: 27-08-2004